glasul-hd.ro Web analytics


Actualitate

Șeful de post al comunei Orăștioara de Sus, cercetat sub control judiciar în dosarul „comorilor dacice”. Procurorii Parchetului General au descoperit la percheziții patru dinari imperiali, patru monede dacice și un detector de metale neînregistrat

Șeful de post al comunei Orăștioara de Sus, Florin Marc, va fi cercetat sub control judiciar, după ce procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au început urmărirea penală împotriva sa, pentru fapte de corupție. Conducerea Inspectoratului Județean de Poliție a dispus ca, începând cu ziua de ieri, agentul principal de poliție să fie pus la dispoziția șefului IPJ Hunedoara și să nu mai ocupe funcția de șef de post.

Inspectoratul de Poliție Județean Hunedoara a informat în cursul zilei de ieri că agentul principal de poliție Florin Marc, cercetat sub control judiciar într-un dosar de braconaj arheologic, dar și de dare și luare de mită, a fost pus la dispoziția șefului IPJ Hunedoara. Astfel, Marc nu mai ocupă funcția de șef de post, iar în locul său va fi împuternicit un alt om al legii.

În cursul zilei de miercuri, anchetatorii au descins în mai multe locații din zona Orăștiei, la sediile unor societăți comerciale și la locuințele mai multor persoane bănuite de braconaj arheologic. Polițiștii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, au efectuat 11 percheziții – dintre acestea una la domiciliul omului legii, iar alta la o pensiune ce îi aparține – iar în urma acestora 15 persoane au fost duse la audieri, la București.

Polițistul nu își respecta îndatoririle de serviciu

Reprezentanții IGPR susțin, într-un comunicat de presă, că în urma descinderilor au fost identificate mai multe monede și bunuri destinate căutărilor de comori. Monedele identificate au o valoare patrimonială deosebită, fiind bunuri culturale naționale istorice, fapt confirmat de Muzeul Național de Istorie. „4 dinari imperiali, 4 monede dacice și un detector de metale neînregistrat au fost ridicați ieri, în urma perchezițiilor efectuate de polițiștii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Poliției Române, la sediile unor societăți comerciale și la locuințele mai multor persoane bănuite de braconaj arheologic. Față de cinci persoane a fost dispusă măsura controlului judiciar. Din probatoriul administrat până în prezent au rezultat indicii că, în perioada 2013–2015, mai multe persoane din județul Hunedoara ar fi desfășurat activități de braconaj arheologic în Munții Orăștie (zona Sarmizegetusa Regia). Cei în cauză nu ar fi respectat legislația în domeniu în sensul că ar fi utilizat detectoare de metale în zonele cu patrimoniu arheologic, fără o autorizare prealabilă. În activitatea ilicită, aceștia ar fi beneficiat de sprijinul unui agent de poliţie, care nu ar fi respectat îndatoririle de serviciu.

Căutătorii de comori au dat mită agentului sub forma efectuării unor lucrări de construcții, precum și sub forma unor terenuri

Potrivit unui comunicat de presă emis aseară de Parchetul General, un procuror al Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii preventive a controlului judiciar faţă de inculpatul Florin Iulian Marc, (șeful postului de poliție din localitatea Orăștioara de Sus, județul Hunedoara), sub aspectul săvârşirii a patru infracţiuni de luare de mită, iar față de inculpații Călin Corhan, Stănilă Crișan Răduț, Emil Șerban și Ioan Sergiu Sturza (căutători de comori), sub aspectul săvârșirii infracțiunii de dare de mită. „Din probatoriul administrat în cauză până în acest moment al urmăririi penale, au rezultat următoarele: În perioada 2013 – 2016, pe raza judeţului Hunedoara, în munţii Orăştiei (zona Sarmizegetusa Regia – patrimoniu UNESCO), s-au derulat o serie de activităţi de braconaj arheologic, căutătorii de comori nedeclarând rezultatele acțiunii lor. Pentru ca șeful postului de poliție să nu îndeplinească acte ce intrau în atribuțiunile sale de serviciu și pentru a-i proteja în acțiunile ilegale pe care le desfășurau, subsumate braconajului arheologic, cei patru inculpați căutători de comori au dat mită agentului sub forma efectuării unor lucrări de construcții, precum și a unor terenuri”, se arată în comunicatul Parchetului General.

Șeful de post al comunei Orăștioara de Sus, cercetat și de ANI

Agentul şef principal Florin Marc, şeful postului de poliţie din Orăştioara de Sus, din judeţul Hunedoara, este unul dintre suspecții din dosar. Polițistul a fost cercetat de Agenţia Naţională de Integritate. În septembrie 2016, reprezentanţii instituţiei au făcut publică existenţa unei diferenţe nejustificate, în cuantum de 278.145,36 lei, între averea dobândită şi veniturile realizate în perioada exercitării funcţei publice a poliţistului. „Având în vedere cele de mai sus, Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Alba Iulia, în vederea începerii acţiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite şi veniturile realizate în perioada exercitării funcţiei de către Marc Florin Iulian”, a informat Agenţia Naţională de Integritate, într-un comunicat. Poliţistul a fost informat despre declanşarea procedurii de evaluare, drepturile de care beneficiază (de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris), precum şi despre existenţa diferenţelor semnificative. „Marc Florin Iulian a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere”, completa ANI.

Tags
Vezi și
Close
Back to top button
Close
Close