glasul-hd.ro Web analytics

ComunitateInterviu

Secretul succesului la Bac, împărtășit de singurul elev care a obținut media 10 la examen, Miruna Baicu

În urma afişării rezultatelor la examenul maturităţii, Miruna Călina Baicu este singurul elev din județul Hunedoara care a reuşit să obţină media generală 10. Tânăra a absolvit Colegiul Naţional „Decebal” din Deva, specializarea științele naturii, iar potrivit spuselor ei, cheia succesului pentru ca un elev să obțină zece pe linie la toate probele Bacalaureatului este „transformarea învățatului în ceva plăcut și alternarea distracției cu timpul dedicat studiului”.

Redactor: Ești singurul absolvent de liceu care a obținut media 10 la Bacalaureat. Cum te simți și cum ți s-au părut subiectele?

Miruna Baicu: Momentan, în urma primelor rezultate, sunt singura cu media 10 din județ. Mă simt fericită, în primul rând, pentru că am reușit această performanță, dar mai ales pentru că acest eveniment m-a ajutat să devin mai sigură pe mine și pe ceea ce pot să realizez. Subiectele au fost, în opinia mea, accesibile, transformând posibilitatea de a obține note bune într-o realitate. Desigur, necesită un anumit nivel de pregătire, dar voința e și ea un factor important.

Red.: De cât timp te pregăteşti pentru examen, cât alocai zilnic învăţatului și care este secretul să obții 10 pe linie la toate probele?

Pentru Bac, mă pregătesc din clasa a IX-a, în sensul că am fost mereu atentă la clasă, iar în acest fel prinzi foarte mult din materie. De învățat propriu-zis pentru examen, am început abia după terminarea școlii, dar am încercat să transform învățatul în ceva plăcut și am alternat distracția cu timpul dedicat studiului. Astfel, mi-am făcut un program împreună cu prietenul meu, urmând să dedicăm în fiecare zi o parte și învățatului, de obicei dimineața. Acesta cred că e și secretul: să înveți împreună cu cineva, deoarece lacunele din cunoștințele unuia pot fi ușor completate de cunoștințele celuilalt. De asemenea, nu am omis sportul, care ne-a motivat și ne-a pregătit mintea pentru acumularea noilor informații.

Red.: Ce facultate dorești să urmezi? Care este motivul care stă la baza alegerii tale?

În continuare, o să merg în Olanda, la International media and entertainment management NHTV Breda University of Applied Sciencies, deoarece sistemul lor de învățământ este bazat pe practică (project based learning). Oricum, decizia am luat-o în principal pentru profilul care combină tehnologia cu economia și relațiile publice. Sunt nerăbdătoare să văd ce ne așteaptă acolo.

Red.: Ce așteptări ai de la viață și dacă ai vreun motto după care te axezi?

E încă devreme să spun unde mă văd peste câțiva ani, dar sper că orice provocare voi întâmpina, să mă ducă și mai aproape de locul unde trebuie să fiu. Cred că toți avem o menire, iar cursul lucrurilor este determinat de aceasta în viața fiecăruia dintre noi. Și nu, nu am un motto după care mă axez, doar încerc să mă implic în cât mai multe activități care să mă ajute să cunosc lumea mai bine. Să încerc orice am ocazia, deoarece din toate avem câte ceva de învățat!

Tags