glasul-hd.ro Web analytics

EvenimentJustiție

Secretara acuzată că lua șpagă pentru diplome false a fost condamnată. Toate documentele emise, și care au făcut obiectul dosarului, au fost desființate de instanță

Bianca Surdilă, fosta secretară a Colegiului Tehnologic „Constantin Bursan” din municipiul Hunedoara, a fost condamnată, ieri, de magistrații Tribunalului Hunedoara. Aceasta a primit o pedeapsă de doi ani și 10 luni cu suspendare pentru luare de mită și fals intelectual. Sentința nu este definitivă, ci poate fi atacată în 10 zile de la comunicare.

La sfârșitul lunii septembrie a anului trecut, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara au reținut-o pe secretara Colegiului Tehnologic „Constantin Bursan” Hunedoara pentru comiterea infracțiunilor de luare de mită și fals intelectual. Aceasta a fost acuzată că ar fi eliberat niște diplome și certificate contra cost. Bianca Monica Surdilă a fost învinuită de anchetatori că a luat șpagă de la o femeie o sumă de bani, în euro, fără ca procurorii să precizeze, la acea vreme, exact suma, pentru a contraface diplomele. „Din cercetările efectuate până în prezent, au rezultat probe privind suspiciunea rezonabilă că, în anii 2013-2014, inculpata Surdilă Bianca Monica a primit de la denunțătoarea S.D. o sumă de bani, în euro, în vederea eliberării unor certificate de competență lingvistică, certificat de competență digitală, certificat de absolvire a liceului și o diplomă de bacalaureat pe numele numiților S.R.C și S.D.M, fiul, respectiv fiica denunțătoarei, documente pe care le-a înmânat în original denunțătoarei la începutul lunii septembrie 2016 și care au fost depuse de denunțătoare la dosarul cauzei. (…) Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt și răspunderii penale”, se arăta în informarea făcută, în luna septembrie 2016, de Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara.

Diplomele false – desființate, șpaga – confiscată

Tribunalul Hunedoara a condamnat-o, ieri, pe secretara șpăgară. Aceasta a primit o pedeapsă de 2 ani și 10 luni de închisoare, pentru luare de mită, și o altă pedeapsă de un an și șase luni pentru fals intelectual. Totodată, aceasta trebuie să presteze muncă în folosul comunității. „Întrucât infracțiunile au fost săvârșite sub forma concursului de infracțiuni, se aplică inculpatei pedeapsa cea mai grea, respectiv doi ani și 10 luni de închisoare. Instanța dispune suspendarea executării pedepsei, sub supraveghere, pe un termen de supraveghere de trei ani. (…) În cadrul obligațiilor ce îi revin, inculpata trebuie să presteze muncă în folosul comunității, pe o perioadă de 90 de zile la Serviciul de Întreținere Căi Publice și Mobilier Urban sau la Serviciul de Întreținere Scuaruri, Întreținere Zone de Joacă și Zone Verzi, din cadrul Primăriei Municipiului Hunedoara”, a declarat pentru „Glasul Hunedoarei” purtătorul de cuvânt al Tribunalului Hunedoara, Ildiko Glăman. Instanța a mai dispus confiscarea banilor obținuți cu titlu de mită, în sumă de 1.300 de euro și 400 de lei, și dispus desființarea totală a înscrisurilor falsificate de către inculpată.

Sentința Tribunalului Hunedoara nu este definitivă.

Tags