glasul-hd.ro Web analytics

AgriculturăComunitate

Seceta face ravagii în agricultura din județ. Culturile de porumb, afectate în proporție de până la 80 la sută

Seceta din ultimele săptămâni afectează grav și agricultura județului Hunedoara. Potrivit specialiștilor, există porțiuni de teren unde au fost afectate culturile de porumb, floarea- soarelui sau soia în proporție de până la 80 la sută.

Anul agricol 2017 se anunță unul dificil pentru fermierii din județ. Deși culturile de grâu,  rapiţă, orz şi orzoaică sunt aparent mai bune faţă de anul trecut, agricultura judeţului va avea din nou defoto medalion suferit. Seceta prelungită din ultima lună și temperaturile constante de peste 36 de grade din ultimele două săptămâni au afectat serios culturile de prăşitoare. Potrivit agricultorilor, cele mai afectate culturi sunt cele de porumb, floarea-soarelui și soia. „În unele zone situația este dezastruoasă. Avem culturi calamitate de secetă pe porțiuni între 30-80 la sută. În principal aceste culturi sunt în zona Băcia, Cristur, Hunedoara, Hațeg și Orăștie. Cel mai afectat a fost porumbul, dar și floarea soarelui, soia și chiar pășunile. Situația este cu mult mai îngrijorătoare pentru că și dacă va mai ploua în următoarele săptămâni unele culturi de porumb nu se vor mai reface. Noi sperăm că în perioada următoare să avem precipitații, pentru a se reface deficitul de apă din sol, dar dacă acest lucru nu se va întâmpla atunci va fi prăpăd”, a precizat directorul Direcției pentru Agricultură Hunedoara, Călin Petru Marian.

Agricultorii hunedoreni cer despăgubiri

Potrivit agricultorilor, pagubele de pe urma arşiţei şi lipsei apei sunt considerabile la nivelul județului. Singura modalitate prin care agricultorii își mai pot diminua pierderile ar fi ca Guvernul să le acorde un sprijin financiar. Dar din păcate, dinspre Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nu vine vreo veste referitoare la despăgubirea agricultorilor care au suferit pierderi de pe urma secetei. „Am fost sâmbătă pe teren, am făcut poze și am trimis Ministerului Agriculturii pentru a vedea situația din teren. Sperăm ca în urma ravagiilor făcute de secetă, agricultorii să fie despăgubiți. Am înțeles că cei de la minister fac demesuri la Comisia Europeană pentru a fi aprobat un ajutor de minimis pentru acești fermieri dar deocamdată nu am primit nicio veste”, a adăugat Călin Marian.

Cereri pentru ajutor de minimis pentru lână până în 26 august

Reprezentanții Direcției pentru Agricultură Hunedoara reamintesc tuturor crescătorilor de ovine că pot primi sprijin financiar pentru lâna vândută. Mai exact, este vorba despre o schemă de ajutor de minimis, prin care crescătorii pot primi un leu pentru fiecare kilogram de lână vândută. Termenul limită de depunere a cererilor este 26 august. Valoarea totală a ajutorului de minimis care se acordă unui crescător de ovine nu poate depăși suma de 15.000 de euro pe durata a trei exerciții financiare.

Tags