glasul-hd.ro Web analytics

ComunitateÎnvățământ

Școlile profesionale „se luptă” pentru „Titlul de excelență”

Unităţile şcolare care oferă învăţământ profesional şi tehnic, din judeţul Hunedoara, și care sunt încrezătoare în realizările lor au ocazia să se înscrie în competiţia pentru acordarea „Titlului de excelenţă în școlile VET”. Competiţia se află la cea de-a IV-a ediţie şi are drept scop punerea în valoare a rezultatelor elevilor din şcolile profesionale.

Camera de Comert și Industrie Hunedoara implementează alături de Ministerul Educației – Centrul Național pentru Dezvoltarea Învățământului Profesional și Tehnic (CNDÎPT) proiectul „Learning By Doing”. Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană prin Programul Transnațional Dunărea, al cărui partener principal este Camera de Comerţ şi Industrie din Budapesta – Ungaria și reunește 24 de parteneri din Austria, Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Germania, Moldova, Muntenegru, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Ungaria. Obiectivul principal al proiectului este îmbunătăţirea capacităţii tuturor actorilor relevanţi în educaţie şi formare profesională prin consolidarea parteneriatelor la nivel regional, naţional şi transnaţional pentru a facilita dezvoltarea şi consolidarea sistemelor existente de educaţie şi formare profesională din ţările din Regiunea Dunării. Grupul de actori locali format în cadrul proiectului din reprezentanți ai companiilor, autorităților publice județene și locale, instituțiilor deconcentrate și IȘJ Hunedoara, a elaborat un plan de acțiuni care să contribuie la atingerea obiectivului propus. Una din aceste acțiuni se referă la asigurarea calității în școlile cu profil vocațional și tehnic, promovarea exemplelor de bune practici în mediul social și economic și validarea rezultatelor de către mediul de afaceri.

„Titlul de excelență”, la a IV-a ediție

În cadrul proiectului va fi organizată competiția „Titlul de excelență în școlile VET din județul Hunedoara – Ediția 2018”, destinată școlilor profesionale. Lansarea oficială a competiției a avut loc ieri, la sediul inspectoratului. „Astăzi (n. red. ieri) lansăm o competiție între școlile care au profil vocațional și tehnic. Competiția este organizată prin intermediul proiectului <Learning by Doing>, care are ca beneficar Camera de Comerț și Industrie Hunedoara. Ceea ce ne-am propus noi este să aducem la un loc autorități publice, agenți economici, școli, părinți și chiar elevi, să-i motivăm și să-i conștientizăm despre importanța învățământului profesional și tehnic, mai ales în condițiile în care angajatorii se confruntă cu probleme foarte mari în ceea ce privește forța de muncă calificată”, a declarat directorul CCI Hunedoara, Crinela Gafton. Criteriile după care se va face monitorizarea şcolilor hunedorene, înscrise în proiect, vor urmări cinci arii de excelenţă: Atractivitate, Flexibilitate, Relevanță, Inovare, Business. „Este a IV-a ediție a competiției și o să avem bucuria ca la sfârșitul acesteia să vedem care sunt școlile bune și în ce domeniu. Nu este o competiție între școli, nu vrem să avem o ordine a acestora ci ne dorim să identificăm în fiecare unitate de învățământ la ce se pricep cel mai bine elevii astfel încât părinții și angajatorii să fie mulțumiți. Credem că fiecare școală are ceva de spus, iar în acest sens elevii vor prezenta reușitele lor, noi o numim excelență, în ceea ce privește atractivitatea ofertei, flexibilitatea, dacă au inovare în școală, dacă se pot adapta la cerințele mediului de afaceri și dacă oferta lor este relevantă pentru piața muncii. Ne dorim să punem în lumină rezultatele elevilor din şcolile profesionale și să-i pregătim pentru a fi cât mai bine văzuţi pe piaţa muncii”, a precizat coordonatorul Regiunii Vest al CNDÎPT, Ildiko Pataki.