glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrațieComunitate

Scandal care vizează un teren de fotbal din cartierul Dorobanți. Unii locatari doresc desfințarea lui și amenajarea de noi locuri de parcare

De câteva zile locatarii a patru blocuri(27, 28, 29 și 30) din cartierul Dorobanți au stârnit discuții contradictorii în mediul online referitor la un teren de fotbal.

“În 2017 a fost inaugurat terenul de fotbal din Dorobanți, o investiție realizată de Primăria Deva, un teren modern, având inclusiv instalație de iluminat.

Acum, invocându-se solicitarea a câtorva locatari, Primăria Deva dorește demolarea terenului și construirea unei parcări, deși în zona respectivă există mai multe garaje și locuri de parcare arondate blocurilor din zonă, chiar și o parcare privată.

Având în vedere lipsa terenurilor de sport din Deva,
având în vedere lipsa alternativelor pentru educație fizică și sport pentru tinerii din Deva
având în vedere investiția în realizarea terenului de fotbal” este parte din textul petiției din mediul online. Ea a fost semnată de aproximativ 200 persoane care doresc păstrarea terenului de sport.

Terenul cu pricina ar urma să fie demolat și transformat într-o parcare cu aproximativ 40-50 locuri, conform informațiilor apărute.

În vreme ce unii cetățeni văd cu ochi buni intenția de a se crea noi locuri de parcare în zona respectivă, alții consideră că terenul de sport multifuncțional nu trebuie în niciun caz desființat.

Locatarii sunt nemulțumiți de faptul că după ora 22:00 apar tineri din alte cartiere care consumă băuturi alcoolice și fac gălăgie.

Pe de altă parte alți locatari spun că nici nu s-au mai facut lucrări de întreținere și reparații la terenul de fotbal în ultimii ani.

Alin Amititeloaie, președintele Partidului Hunedoara Unită a venit în cursul zilei de ieri cu trei motive pentru care acest teren nu poate fi desființat și minim o soluție de continuare a existenței lui:

“1. Deva trebuie să fie un oraș al tuturor, în mod egal. Fie că ești șofer și ai nevoie de parcări, ești mama unui copil mic și ai nevoie de trotuare pe care să plimbi căruciorul, ești pensionar și-ți dorești un părculeț în care să stai pe o bancă, la umbră sau ești adolescent și ai nevoie de un teren de sport, toți aveți drept în mod egal la aceste facilități.

Orașul oferă atât cât poate și e nedrept să desființezi terenuri de sport ca să faci parcări sau să demolezi parcuri pentru a edifica o clădire nouă.
2. Copiii au nevoie de facilități pentru activități fizice. Cei din generația mea își amintesc, fără îndoială, cât de mult fotbal jucam, pe oriunde găseam un petec de asfalt drept.
Sigur își amintesc geamurile sparte la vecini și-și amintesc cum hărmălaia se oprea brusc, pe la ora 23’00, cu o găleată de apă rece aruncată de vreun vecin sătul de țipetele noastre.
Într-o lume în care sportul se face pe calculator e obligatoriu să avem cât mai multe astfel de terenuri. Dincolo de sportul organizat în cluburi trebuie să rămână “maidanul” pentru copii, chiar dacă e cu iarbă artificială.
3. Legal, nu cred că se poate desființa acest teren. Nu poți da cu piciorul unei investiții de peste 100’000 de euro, o investiție care nici măcar nu a ieșit din garanție și nu a fost amortizată.
Din câte cunosc eu, un teren de sport care e cadastrat drept “teren de sport” nu poate fi desființat decât cu respectarea câtorva condiții foarte dificile.
Soluția e un simplă și nu presupune mare lucru: terenul trebuie să suporte câteva îmbunătățiri (gen reparat gard, pus plasă deasupra, să nu zboare mingile), iar probleme de “gălăgie” se rezolvă prin implementarea unui regulament de funcționare și o supraveghere video antivandalism.
Da, nu se rezolvă peste noapte, dar după ce sunt pedepsiți primii 3-4 “infractori”, sunt convins că lucrurile vor intra în normalitate.
Lăsați terenul copiilor!
Cum ar fi să existe niște competițiu între cartiere organizate acolo? Cum ar fi ca părinții să se implice și ei în acest fenomen?
Da, sunt și aspecte negative, dar sunt convins că pot fi rezolvate.
Deva are nevoie de terenuri de sport! Nu de demolarea lor!” 
Primăria a anunțat consultarea cu asociațiile de proprietari pentru a afla părerile majorității locatarilor din zonă până vineri, 1 aprilie 2022.
Back to top button