glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

Șansă pentru tinerii care au depus cereri pentru parcele. Ministerul Apărării Naționale este de acord să facă schimb de terenuri cu Primăria Deva

Ministerul Apărării Naționale dă undă verde schimbului de terenuri pe care l-a sugerat Primăria Deva, pentru ca administrația locală să poată deține terenul din Dealul Paiului, pe care, acum, se află poligonul de instrucție al UM 01794. Astfel, municipalitatea va putea să dea curs celor peste 1.000 de cereri depuse de tineri, în vederea primirii unor parcele pentru a-și construi case.

În data de 28 martie 2017, Primăria municipiului Deva a demarat procedurile necesare pentru a primi acest teren de 28 de hectare, aflat în zona Archia. Terenul respective va intra, din proprietatea publică a statului și a MApN, în administrarea Consiliului Local Deva. În prezent, terenul ce face obiectul transferului este folosit de armată, fiind un poligon. În schimb, Primăria municipiului Deva va da Ministerului Apărării Naționale alte două terenuri. Unul, în suprafață de 14 hectare, situat în zona râului Mureș, la ieșire din Deva, înspre Arad, în zona haldei de steril, iar altul, cu o suprafață de 20 de hectare, aflat în zona localității Bârcea Mică. Miercuri, administrația locală a primit răspunsul pozitiv de la MapN. „La faxul dumnevoastră, prin care ne transmiteți spre analiză proiectul de HCL privind aprobarea preluării din domeniul public al statului și administrarea Ministerului Apărării Naționale în domeniul public al municipiului Deva și în administrarea Consiliului Local al municipiului Deva a imobilului 5.153 Deva, vă comunicăm că suntem de acord cu forma și cele menționate în proiect, cu excepția faptului că la art. 2 nu s-a menționat termenul în care consiliul local va transmite imobilele la Ministerul Apărării Naționale. După adoptare, vă rugăm să dispuneți ca hotărârea Consiliului Local să ne fie transmisă împreună cu anexa cu datele de identificare și viza de legalitate a instituției Prefectului, emisă în urma exercitării controlului de legalitate (…), în vederea inițierii proiectului de hotărâre a Guvernului de transmitere a imobilului susmenționat”, se arată în documentul semnat de șeful Direcției Domenii și Infrastructuri, din cadrul MApN, general de brigadă Gheorghe Nistor.

Peste 1.000 de tineri așteaptă…

Tinerii din Deva nu își pot construi o casă pe un teren dat gratuit de Primărie pentru că administrația nu mai are parcele disponibile. Asta deși Statul Român susține că întinde o mână de ajutor prin intermediul unei legi mai vechi care presupune alocarea de teren gratuit celor care vor să-și ridice o locuință. Prevederea legală nu poate fi aplicată, în lipsa terenurilor disponibile. În municipiul reședință de județ, din 2005 și până în prezent, au fost înregistrate 1.281 de astfel de solicitări, potrivit informațiilor obținute de „Glasul Hunedoarei”. Din același an, până în luna martie, doar 278 de cereri, din cele aproape 1.300 au fost soluționate. Multe dintre contracte au fost reziliate însă, ca urmare a nerespectării clauzelor contractuale, iar alți tineri le-au luat parcelele celor care nu au respectat contractul. În luna martie a acestui an Primăria Deva susținea că nu mai deține nicio parcelă de teren, care ar putea fi atribuită tinerilor, și că toate cele 110 parcele sunt atribuite. Iar situația trenează de peste 11 ani. Astăzi, mai există 1.003 cereri nesoluționate. „Ministerul Apărării Naționale ne-a dat avizul pentru schimbul de terenuri. Asta înseamnă că 1.000 de tineri vor primi, în curând, terenuri pentru case. E o certitudine de sută la sută, pentru că mai urmează doar niște hârtii. Vreau să propunem consilierilor locali o majorare a celor 250 de metri patrați, destinați construcției de case pentru tineri, pentru că mi se par destul de înghesuite imobilele. Vrem să facem parcelele pe 350 de metri patrați, minim. Acum studiem și posibilitatea legală să facem acest lucru, pentru că acum teren există. Aș dori să facem și o consultare pe această temă cu consilierii locali”, a declarat viceprimarul Devei, Răzvan Mareș. Potrivit legislației în vigoare, însă, suprafețele de teren care pot fi atribuite tinerilor pentru construirea unei locuințe proprietate personală, în municipii, pot fi cuprinse între 150 mp și 300 mp.

Ce spune legea?

Pentru a se bucura de această facilitate, în cazul în care are norocul ca primăria de pe raza domiciliului său să aibă teren, „candidatul” trebuie să îndeplinească anumite condiții. În primul rând, trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani și să nu fie proprietar al unei locuințe sau teren destinat construirii unei case, chiar dacă acestea nu se află în localitatea în care el își are domiciliul sau rezidența.

Mai departe, dacă solicitarea a fost aprobată, beneficiarul trebuie să treacă la treabă. El este obligat să înceapă construcția locuinței în termen de un an de la data atribuirii terenului și să o realizeze cu respectarea prevederilor Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții. În cazul nerespectării acestor condiții, consiliul local poate decide să îi retragă beneficiarului dreptul de folosință asupra terenului alocat. Planurile urbanistice zonale (PUZ) si planurile urbanistice de detaliu (PUD) se inițiază și se finanțează de consiliile locale. După încheierea construirii locuinței, tânărul poate solicita cumpărarea terenului alocat inițial în mod gratuit. Prețul de vânzare se stabilește prin expertizĂ tehnică, întocmită de un expert evaluator autorizat și aprobată de Consiliul Local.

Tags
Back to top button
Close
Close