glasul-hd.ro Web analytics


Administrație

Restaurarea Castelului Corvinilor începe în octombrie

Proiectul tehnic pentru restaurarea Castelului Corvinilor şi detaliile de execuţie sunt finalizate. Documentele sunt acum verificate de reprezentanţii Primăriei Hunedoara şi vor trebui reverificate de către Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest. Dacă procedura merge fără împotmoleli, lucrările efective de restaurare ar putea fi demarate la începutul lunii viitoare.

„Proiectul tehnic şi documentele privind detaliile de execuţie ne-au fost predate la 30 august. Comisia din cadrul Primăriei are termen 10 zile pentru verificarea documentelor. Apoi, dacă nu sunt probleme majore, noi vom emite autorizaţia de construcţie, după care şi proiectul tehnic şi documentaţia pentru detaliile de execuţie vor fi trimise la ADR Vest pentru o ultimă verificare. După ce avem undă verde din partea ADR Vest, vom putea emite şi ordinul de începere a lucrărilor. Eu sper chiar ca toate aceste proceduri să se finalizeze înainte de 30 septembrie”, spune primarul Hunedoarei, Dan Bobouţanu.

Greul n-a trecut

Proiectul pentru restaurarea Castelului Corvinilor are o valoare totală de aproape 5 milioane de euro şi este finanţat din fonduri europene. De la momentul începerii lucrărilor şi până la finalizarea lor, administraţia Castelului şi constructorii vor trebui să găsească soluţii pentru ca fluxul de vizitatori (în continuă creştere) să nu fie foarte mult afectat. „Am stabilit deja cu constructorii ca organizarea de şantier să fie făcută în curtea exterioară din spatele Castelului. Vor fi situaţii în care unele săli nu vor putea fi vizitate. Vom căuta însă ca traseele de vizitare să fie afectate cât mai puţin. Important este că s-a stabilit de la bun început ca lucrările de restaurare să fie făcute fără a fi afectat programul obişnuit de vizitare”, adaugă Bobouţanu.

Cam puţin, dar mai mult decât nimic

Pentru lucrări de restaurare integrală, Castelul Corvinilor ar avea nevoie de cel puţin 20 de milioane de euro. Suma este dublă faţă de cea avansată oficial, cu mai bine de 10 ani în urmă, de către directorul Muzeului Castelul Corvinilor de la acea vreme, Nicolae Cerişer. Între timp, standardele în domeniu s-au schimbat, preţurile materialelor şi manoperei au crescut. Axa de finanţare dedicată monumentelor istorice din cadrul Programului Operaţional Regional a prevăzut ca suma maximă ce poate fi alocată unui obiectiv să fie de 5 milioane de euro. Cu aceşti bani, proiectul depus la ADR de către Primărie vizează lucrări la o bună parte dintre cele mai importante părţi ale Castelului, începând cu Sala Cavalerilor şi Sala Dietei, continuând cu porţiuni din pereţii exterior şi terminând cu turnurile (turnul nou, turnul – tezaur, turnul pictat, turnul Capistrano). Deşi subdimensionat financiar faţă de nevoile totale ale celui mai impresionant edificiu medieval din România, actualul proiect de restaurare pare a fi, totuşi, cel mai amplu din ultimii 60 – 70 de ani.

Tags
Back to top button
Close
Close