glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Racul de ponor, mai important decât viața unui om. Statul român susține eco-terorismul

Un investitor care a răzbit prin hățișul birocratic din România a fost, până la urmă, învins de eco-teroriștii organizațiilor de protecție a mediului. Interese obscure i-au distrus viața lui Mihai Bocea, investitorul de pe Râul Alb care a vrut să construiască în zonă o microhidrocentrală, dar a fost călcat cu o mașină de teren de un activist de mediu.

Din 24 mai 2015 nimic nu s-a schimbat pe Râul Alb din Munții Retezat, cu excepția vieții omului de afaceri Mihai Bocea. O viață distrusă sub pretextul protejării unei specii de rac. Racul de ponor, pe care ecologiștii susțin că investiția plănuită de Mihai Bocea îl punea în pericol. În realitate pe valea râului care izvorăște din Retezat nu există ponoare, în mod logic nici raci de ponor.

Procurorii, timizi în fața ecologiștilor

Sub pretextul protecției mediului, mai multe grupuri de așa-ziși ecologiști l-au hărțuit pe omul de afaceri Mihai Bocea multă vreme, încălcându-i proprietatea și protestând vehement împotriva unei investiții care avea toate, dar absolut toate, avizele legale necesare realizării. Chiar dacă aveau posibilitatea legală de a contesta actele administrative și aprobările emise de autorități, ecologiștii au preferat să se dedea la amenințări, hărțuire și chiar șantaj. Lupta omului de afaceri cu teroriștii ecologiști a atins un moment tragic anul trecut, în data de 24 mai.  Atunci, un activist de mediu extrem de radicalizat, Alin Andrioni, a trecut cu mașina peste Mihai Bocea, venit în întâmpinarea ecologiștilor pentru a le da explicații despre proiectul pe care îl avea în vedere pe cursul Râului Alb. Omul de afaceri a rămas infirm și doar o minune a făcut să rămână în viață. Cu toate că nu a dat dovadă nici măcar o clipă că i-ar părea rău pentru fapta comisă, a fugit de la locul accidentului și apoi a susținut că el a fost cel agresat, față de Andrioni nu a fost luată nicio măsură preventivă. Polițiștii, la început, apoi procurorii au dat dovadă de multă înțelegere față de o persoană care a lăsat să se zbată între viață și moarte victima agresiunii sale și a fugit de la fața locului fără nicio remușcare. În mod cu totul paradoxal, cauza, înregistrată inițial la Hațeg, a fost preluată de procurorii de la Parchetul General, care, după un an, abia au reușit să îl pună sub acuzare pe Andrioni, sub învinuirea de „tentativă de omor”. În cauza limpede ca lumina zilei, în care există un agresor fără remușcări și o victimă aflată în scaun cu rotile, poate pentru tot restul vieții, procurorii încă nu s-au decis cum să întocmească rechizitoriul. Interesele celor care stau în spatele ecologiștilor par să fie extrem de mari. Procurorul care se ocupă cu instrumentarea cazului a fost recuzat de avocații lui Mihai Bocea, după ce în cursul audierilor a spus că ar fi procedat la fel ca Andrioni într-o situație similară. Recuzarea nu a fost aprobată, așa că dosarul a rămas instrumentat de același procuror. Mai mult, chiar agresorul își permite în timpul audierilor un limbaj și un comportament ireverențios față de oamenii legii, fără ca aceștia să ia măsuri împotriva lui.

Interese mari și tupeu uriaș

Acțiunile activiștilor de mediu au fost coordonate de mai multe ONG-uri care s-au arătat extrem de interesate de subiectul Râul Alb. În mod paradoxal, nu același interes pentru ecologiști l-au stârnit cele două MHC-uri construite de firma RENEWABLES INVEST SRL, în comuna Baru Mare, la doar câțiva kilometri de Coroiești, localitatea în care s-ar fi aflat investiția lui Mihai Bocea. De altfel, investitorii de la Baru Mare, împreună cu susținătorii lor din România, s-au arătat interesați, cu ceva vreme înainte de ecologiști, de afacerea familiei Bocea.  Este greu de înțeles cum „justițiarul” Andrioni și restul ecologiștilor care au făcut „cărare” pe Râul Alb nu au aflat despre intenția investitorilor de la Baru Mare. De asemenea, foarte interesantă a fost reacția DNA. Procurorii anticorupție s-au deplasat, la două zile de la accident, cu o grabă suspectă, la sediul firmei lui Bocea, acasă la omul de afaceri și chiar la instituțiile care au eliberat avizele necesare proiectului, în condițiile în care fapte mari de corupție stau nesoluționate de ani sau chiar decenii. În tot acest timp în care investitorul care are toate actele și avizele acordate de instituții ale statului român pentru începerea lucrărilor așteaptă în scaunul cu rotile finalizarea proceselor, iar agresorul se află în libertate și nu dă niciun semn că și-ar recunoaște faptele. Mai mult, în spațiul public spune că Mihai Bocea se preface și că de fapt nu are nimic. Tupeul și siguranța cu care „justițiarul” Andrioni continuă să se manifeste în spațiul public, precum și reacția autorităților, mai degrabă împotriva victimei decât a agresorului, denotă o susținere puternică a eco-teroristului. Susținere care poate să ducă oricând la încă o viață de om distrusă sub pretextul salvării unui rac de ponor.

 

După ce s-a luptat pentru proiectul său de pe Valea Râului Alb, acum Mihai Bocea duce o cu totul altă luptă: cea cu infirmitatea cu care s-a ales în urma scandalului de pe 24 mai 2015
După ce s-a luptat pentru proiectul său de pe Valea Râului Alb, acum Mihai Bocea duce o cu totul altă luptă: cea cu infirmitatea cu care s-a ales în urma scandalului de pe 24 mai 2015
Back to top button