glasul-hd.ro Web analytics

Sport

Provocare extremă. Avram Iancu va participa la ultramaratonul de la Polul Nord

Petroșăneanul Avram Iancu, care a traversat înot Canalul Mânecii și apoi întreg cursul Dunării, a anunțat că va participa la cel mai greu ultramaraton din lume. Este vorba despre ultramaratonul de la Polul Nord, cunoscut sub numele de „Arctic 6633 Ultra”.

foto 2După ce a stabilit anul trecut un record mondial, fiind primul om din lume care a reușit să traverseze Dunărea înot de la izvoare până la vărsare, fără costum de neopren, bibliotecarul Avram Iancu va porni anul acesta într-o nouă aventură. Doar că de această dată, va fi pe uscat. Astfel, luna viitoare, petroșăneanul va participa la ultramaratonul de la Polul Nord. Cunoscut sub numele de „Arctic 6633 Ultra”, acesta este cel mai greu ultramaraton din lume, în care participanții trebuie să străbată 567 de kilometri, în maximum opt zile, la temperaturi extrem de scăzute. Ideea participării la această competiție i-a venit încă din vara anului trecut, atunci când străbătea înot Dunărea, de la izvoare la Marea Neagră. „Simt că trebuie să fac această cursă, mai ales că România marchează anul acesta Centenarul de la Marea Unire. Cred că trebuie să fiu acolo, la cel mai greu ultramaraton din lume pentru că am spus dintotdeauna că ADN-ul românesc este unul puternic”, a declarat Aram Iancu. Primele antrenamente pentru această cursă le-a început în luna noiembrie a anului trecut şi, de atunci, a parcurs sute de kilometri în alergare pe traseele din Masivul Parâng. A tras după el o sanie similară cu cele folosite de sportivii care iau parte la „Arctic 6633 Ultra”. Conform sportivului, startul în ultramaratonul de la Polul Nord va fi dat pe 9 martie, din Eagle Plains, iar cei 567 de kilometri trebuie străbătuţi de sportivi în cel mult opt zile, la temperaturi care pot scădea până la minus 50 grade Celsius. Finalul cursei este programat la Tuktoyaktuk.

Bazinul de înot din Petroșani poartă numele lui Avram Iancu

Bazinul de înot din municipiul Petroșani are, de ieri, o nouă denumire. Așadar, în urma unei hotărâri de consiliu aprobată anul trecut bazinul de la Petroșani poartă numele lui Avram Iancu. Decizia edililor a venit ca urmare a performanțelor înregistrate de sportiv la nivel internațional. „Ceea ce a făcut pentru întreaga comunitate a Petroşaniului, a Văii Jiului, judeţului, dar şi pentru România s-a concretizat astfel că, începând de astăzi (n. red. ieri), bazinul didactic de înot poartă, cu mândrie, numele lui Avram Iancu Marius”, a precizat primarul municipiului, Tiberiu Iacob-Ridzi. Bazinul didactic de la Petroșani a fost dat în folosință în toamna anului 2014, acesta fiind construit pe fonduri de la Compania Națională de Investiții. Bazinul de înot are o dimensiune de 25/12,5 metri, iar adâncimea variază de la 1,20 până la 1,80 metri. Este dotat cu blocstart și cinci culoare de înot ce au o dimensiune de 2,5 metri. Clădirea are vestiare pentru fete și băieți (120 de locuri), iar la siguranța copiilor vor veghea instructori de înot.

Back to top button