glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

Proiect de hotărâre aflat în dezbatere publică. Administrația locală din Deva vrea să scadă impozitele începând de anul viitor

Un proiect de hotărâre, aflat în dezbatere publică, până în data de 16 noiembrie, prevede impozite mai mici, pentru deveni, începând de anul viitor. Cea mai importantă scădere este cea a valorii impozitului pe clădirile nerezidențiale, stabilită pentru anul acesta la 1,3 % (maximul admis de Codul Fiscal), apoi, în urma unui scandal imens, aceasta fiind diminuată la 0,7%. În proiectul publicat pe site-ul Primăriei, noua administrație locală diminuează acest impozit la minim, respectiv 0,2 %, începând de anul viitor.

Diminuarea taxelor și impozitelor în municipiul Deva a fost unul dintre proiectele echipei aflată astăzi la conducerea administrației locale, înainte de câștigarea alegerilor locale. Edilii Devei s-au ținut de promisiunea din campanie și acum vin în fața cetățenilor cu un proiect de hotărâre, pus deja în dezbatere publică, conform căruia toate impozitele scad sau rămân la același nivel ca și în anul 2016.

Primăria Deva a stabilit pentru anul 2017 ca valoarea cotei de impozitare (pentru persoane fizice) pentru clădirile nerezidențiale, adică spații comerciale, depozite, birouri etc., să fie de 0,2 %. În scădere, de la o valoare de 0,7% anul acesta. Acest impozit a fost miza unui scandal în Consiliul Local, la începutul anului 2016, atunci când fosta conducere a Primăriei a stabilit cel mai mare nivel acceptat de Codul Fiscal pentru această dare, respectiv 1,3%. La acea vreme, oamenii au fost supărați după ce, în 2015, au avut de achitat o cotă de 0,1 % pentru același impozit, iar un an mai târziu, plăteau de 13 ori mai mult. Impozitul pe clădirile rezidențiale pentru persoane fizice va fi același și în anul viitor, potrivit proiectului de hotărâre, adică 0,1% din valoarea impozabilă.

Cum vor fi taxele și impozitele pentru persoane juridice

Administrația locală dorește să scadă și impozitele pentru persoane juridice. Astfel, conform proiectului aflat în dezbatere publică, impozitul pe clădirile rezidențiale (clădiri cu destinație de locuit), cota de impozitare este de 0,2%, pentru anul viitor, în comparație cu anul acesta, când firmele au achitat 0,3 procente din valoarea impozabilă a clădirilor. Și pentru clădirile nerezidențiale cota de impozitare a scăzut de la 1,69%, în 2016, la 1,3%, în 2017.

Care mai sunt modificările aduse față de anul trecut

În comparație cu anul precedent, scade și impozitul pentru mijloace de transport hibride, impozitul reducându-se la jumătate, în timp ce pentru toate celelalte autovehicule rămâne neschimbat. Tot cu 50% vor scădea și taxele pentru eliberarea și vizarea anuală a autorizației privind desfășurarea activității de alimentație publică, a căror activitate se încadrează în grupele 561 – restaurante, 563 – baruri și alte activități de servire a băuturilor și 963 – alte activități recreative și distractive, în funcție de suprafața aferentă activităților respective. Astfel, pentru o suprafață de până la 500 metri pătrați, în zona A, contribuabilii vor achita o taxă de 750 de lei. Pentru o suprafață de până la 500 de metri pătrați, în zona B, C, D sau în satele aparținătoare Devei – Cristur, Bârcea Mică și Archia, cetățenii vor plăti 500 de lei, iar pentru o suprafață mai mare de 500 de metri pătrați, indiferent de zona din cadrul localității, contribuabilii vor avea de achitat suma de 3.000 de lei.

O altă taxă care scade, conform proiectului, este cea de divorț pe cale administrativă, care începând de anul viitor va fi 500 de lei, în 2016 fiind de 750 de lei.

Celelalte taxe și impozite au rămas la nivelul anului 2016.

Eventualele propuneri, sugestii sau opinii se pot depune fie în scris la sediul Primăriei municipiului Deva, Compartimentul centrul de informare a cetăţeanului, fie pe adresa de e-mail primar@primariadeva.ro. Termenul limită până la care se pot primi în scris propuneri, sugestii sau opinii cu privire la proiectul de hotărâre este data de 16 noiembrie 2016.

Tags