glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Procurori DNA și experți au verificat pe teren problemele drumului spre Sarmizegetusa Regia

La trei ani de la finalizarea lucrărilor de modernizare, drumul județean spre Sarmizegetusa Regia face obiectul unui dosar instrumentat de DNA. Procurori și experți au mers miercuri pe teren, pe drumul spre situl UNESCO, pentru a evalua modul în care s-au făcut lucrările de modernizare, într-un proiect finanțat din fonduri europene.

Din mai 2016, drumul dintre Costești și Sarmizegetusa a suferit mai multe distrugeri. Ploile și viiturile au rupt drumul până în prezent de șase ori, ultima dată la începutul acestei luni. Consiliul Județean Hunedoara a obținut o finanțare din fonduri europene pentru modernizarea ultimilor 18 kilometri de drum spre Sarmizegetusa Regia. 16 firme au participat la licitația pentru contractul de execuție, valoarea lucrării fiind estimată la 41 de milioane de lei. A câștigat o firmă hunedoreană care a propus un preț mai mic (18 milioane de lei), Trans Construct Import Export, o societate abonată până în acea perioadă la contractele pe bani publici ale administrației județene. Emanoil Pup, administratorul Trans Construct Import Export, a fost cercetat de DNA în dosarul care l-a vizat pe fostul președinte al CJ Hunedoara, Mircea Moloț, și pe vicepreședintele CJ, Tiberiu Balint. Trans Construct s-a apucat de lucrările de modernizare la drumul spre Sarmizegetusa în septembrie 2015, iar drumul a fost deschis circulației în mai 2016. După trei luni de la inaugurare, drumul s-a rupt pentru prima oară, în urma unei viituri.

Bani dați înapoi și anchetă DNA

În 2017, Ministerul Dezvoltării Regionale a descoperit nereguli în privința execuției drumului și a stabilit că administrația județeană trebuie să returneze 2 milioane de lei din cauză că proiectul pentru modernizarea drumului nu a fost respectat de constructor. Autoritatea de Management din Ministerul Dezvoltării a constatat că la realizarea gabioanelor de protecţie a drumului s-a folosit piatră de râu şi nu piatră concasată, aşa cum era prevăzut în proiect.
Proiectul din fonduri europene pentru modernizarea drumului spre Sarmizegetusa Regia a intrat și în vizorul DNA. Procurorii anchetează modul în care s-au făcut lucrările la acest drum. Miercuri, o echipă de experți solicitată de DNA a fost pe drumul județean și a făcut o evaluare tehnică la fața locului. „Drumul spre Sarmizegetusa Regia face obiectul unui dosar DNA. Ieri (miercuri – n. r.) au fost la fața locului experți din partea DNA, împreună cu angajați ai Consiliului Județean care s-au ocupat de implementarea proiectului și cu reprezentanți ai constructorului”, a declarat pentru „Glasul Hunedoarei” administratorul județului Hunedoara, Costel Avram.
Potrivit acestuia, angajații CJ Hunedoara care au făcut parte din Unitatea de Implementare a Proiectului au dat sau urmează să dea declarații în dosarul instrumentat de DNA.

Distrugeri și reparații în doar trei ani

August 2016 – „În urma fenomenelor meteo de o intensitate deosebită (ploaie torențială și formarea de viituri pe versanți) ce au avut loc în noaptea de duminică spre luni (7/8 august 2016), în intervalul orar 17.00 – 03.00, pe Drumul Județean DJ 705A: Orăștie – Orăștioara de Sus – Costești – Sarmizegetusa Regia, între situl arheologic Sarmizegetusa Regia și localitatea Costești, s-au produs stricăciuni în șapte puncte, astfel: patru porțiuni de drum au suferit deteriorări mai puțin grave (gabioane deplasate și alunecări de teren); trei porțiuni de drum au suferit deteriorări majore, fiind afectat carosabilul la km 33+665 (în proporție de 30%), la km 35+165 (50%) și la km 36+265 (60-70%)”, anunța la acea vreme Consiliul Județean într-un comunicat de presă.

Martie 2017 – O alunecare de teren aproape că a blocat accesul turiştilor spre Sarmizegetusa Regia. Inițial au început să cadă bucăţi de rocă şi pâmânt pe porţiunea de drum spre Regia pe care este permis doar accesul pietonal pentru turişti. Apoi a avut loc o alunecare de teren.

Iulie 2018 – Ploile abundente au provocat patru alunecări masive de teren pe drumul care duce spre Sarmizegetusa Regia.

August 2018 – O ploaie torenţială din Munţii Orăştiei a dus la o creştere a debitului pârâului Grădişte şi la noi probleme pe drumul de acces spre Sarmizegetusa Regia. Drumul a fost „rupt” pur şi simplu pe o porţiune de aproximativ 35 de metri. Într-o altă porţiune, gabioanele au cedat.

Martie 2019 – Drumul spre Sarmizegetusa Regia s-a rupt (iarăşi), de data aceasta într-un punct aflat la aproximativ 2 kilometri în amonte de intrarea pe Valea Albă, iar risc de surpare exista şi în alte zone. Ultimii 5 kilometri ai drumului au fost închişi circulaţiei.

Mai 2019 – Terasamentul drumului spre Sarmizegetusa Regia a fost „mâncat” de ape în decurs de doar trei ore, în patru locuri aflate pe porţiunea dintre Costeşti şi Grădişte. „DJ 705 A Costești-Sarmizegetusa Regia a fost afectat în patru puncte de apele învolburate. Zonele afectate au fost semnalizate corespunzător, iar CJ Hunedoara va demara lucrarile de reparații”, au anunțat atunci reprezentanții CJ Hunedoara.

Back to top button
Close
Close