glasul-hd.ro Web analytics

ComunitateSănătate

Primele doze de vaccin antigripal au ajuns în județ. Sute de hunedoreni vor fi imunizați împotriva gripei

Prima cantitate de vaccin antigripal a ajuns în țară. Pentru județul Hunedoara au fost repartizate peste 400  de doze de vaccin, iar potrivit reprezentanților Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara, campania de vaccinare începe chiar astăzi.

Ministerul Sănătății a distribuit în ţară primele 19.133 de doze de vaccin antigripal trivalent inactivat și purificat (denumire comercială Influvac), urmând ca în a doua etapă, după jumătatea lunii noiembrie, să fie livrate o a doua și a treia tranșă de vaccin, în cantitate de un milion de doze. Județului Hunedoara i-au fost distribuite în prima tranșă peste 400 de doze. „Au sosit primele doze de vaccin împotriva gripei de sezon, destinate grupelor de risc, care sunt considerate prioritare de către Ministerul Sănătății. Ordinul de repartiție a ajuns ieri (n. red. marți), iar astăzi, (n. red. ieri) au ajuns vaccinurile. Pentru județul Hunedoara au fost repartizate 415 doze, iar campania gratuită de vaccinare poate demara joi. Prioritate la imunizare vor avea bolnavii cronici internați în unitățile sanitare cu paturi pentru a se preveni apariția unor infecții asociate asistenței medicale, personalul medico-sanitar care lucrează în secțiile ATI și Neonatologie și personalul medico-sanitar de la serviciul de ambulanţă. Până la jumătatea lunii noiembrie ministerul va mai achiziționa peste un milion de doze pentru grupele de risc, care reprezintă persoanele peste 65 de ani, bolnavi cronici, personal medico-sanitar”, a declarat purtătorul de cuvânt al DSP Hunedoara, Cecilia Birău.

Sute de viroze și cazuri de pneumonie

În ultima săptămână, potrivit reprezentanților DSP Hunedoara, la nivelul județului, au fost înregistrate 1.370 de infecții acute respiratorii și 366 de pneumonii. Din numărul total de hunedoreni bolnavi, 147 au avut nevoie de internare. Incidența cazurilor de afecțiuni respiratorii este mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut, când au fost raportate 1.284 de viroze. Conform medicilor, vaccinarea antigripală este cea mai eficientă soluţie pentru prevenirea gripei de sezon. Gripa este o boală care poate deveni mortală din cauza complicaţiilor asociate. Virusul gripal determină o scădere a rezistenţei organismului, locală şi generală şi favorizează apariţia suprainfecţiilor. Gripa sezonieră se poate transmite pe cale aeriană, prin contact direct cu persoana bolnavă sau prin contact mână-ochi, mână-nas, mână-gură cu suprafeţele contaminate cu secreţii. Primele simptome sunt febră, dureri de cap, oboseală, slăbiciune musculară, nas înfundat, dureri în gât, dureri generale, tuse, senzaţie de epuizare.