glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

Primăria Hunedoarei îşi continuă lupta cu proprietarii de clădiri părăsite. 25.000 de lei amendă pentru fostul cinematograf „Modern”

Săptămâna trecută, Poliţia Locală a emis o amendă de 25.000 de lei pentru halul în care este lăsată clădirea fostului cinematograf „Modern”. Proprietarul, RADEF – România Film, cel mai probabil, va contesta amenda în instanţă, dar disputa nu se va opri aici.

Cinematograful „Modern” a fost cel mai mare din municipiul Hunedoara, avea trei săli de proiecţie. Orice hunedorean îşi aminteşte că, în anii ’80, trebuia să se uite bine pe afişe pentru a vedea dacă filmul dorit rulează în Sala A (Sala Mare) sau în Sala B (aflată la subsol). În cea de-a treia sală aveau loc proiecţii de pe casete video, iar clientela era destul de restrânsă.

Imediat după Revoluţie, cinematograful a intrat în declin. O vreme a servit drept depozit de haine second-hand. Apoi n-a mai fost nici măcar atât. A fost părăsit şi lăsat pradă, mai întâi, hoţilor de fier vechi, apoi vagabonzilor. Acum clădirea e într-o stare atât de precară încât ei nevoie de mult curaj şi de un stomac bine antrenat pentru a pătrunde în ea.

După ani la rând în care s-a mulţumit doar să trimită adrese, săptămâna trecută Primăria Hunedoarei, prin intermediul Poliţiei Locale, a trimis către RADEF România Film un proces-verbal de amendă în valoare de 25.000 de lei. Sancţiunea a fost aplicată pentru mizeria în care se scufundă de ani buni clădirea şi pentru faptul că aceasta nu este împrejmuită, reprezentând un pericol pentru trecători. Până pe 12 martie anul acesta, proprietarul are termen să cureţe şi să împrejmuiască clădirea. Este a doua amendă de acest fel şi de această valoare aplicată în ultimii ani de Primărie. În septembrie anul trecut, tot cu 25.000 de lei a fost amendat şi proprietarul blocurilor neterminate de pe strada 1 Decembrie (fostă „Moldovei”).

La judecată cu unii proprietari

„Proprietarii clădirilor degradate, până acum, nu au fost obişnuiţi să fie amendaţi. Unele amenzi de acest fel sunt contestate în instanţă, dar nu putem sta cu mâinile în sân. În plus eu spun că dreptatea este, foarte clar, de partea Primăriei. Probabil că şi de data aceasta se va întâmpla la fel. După ce s-a dat amenda pentru acele trei blocuri neterminate, proprietarul a venit la Primărie, am discutat şi am convenit măsuri. Acum avem deschis un proces prin care dorim ca instanţa să-l oblige să demoleze acele blocuri. Şi în ce priveşte Cinematograful Modern cred că tot la demolare se va ajunge. Am demola noi acea clădire, dar nu putem pentru că nu e în proprietatea noastră”, spune primarul Dan Bobouţanu.

În acest început de an, „ofensiva” Primăriei împotriva clădirilor cu nereguli s-a extins şi la chioşcurile vechi. Unele dintre ele au început deja să dispară: „Ori avem chioşcuri moderne în oraş, ori nu avem deloc. Mi-aş dori ca toate chioşcurile din Hunedoara să arate la fel de bine cum arată cele din staţiile de autobuz de pe b-dul Dacia (între intersecţia cu strada Mihai Viteazul şi Cinema Flacăra – n.red.). Oricine doreşte un chioşc, va trebui să discute cu specialiştii Primăriei în materie de urbanism”, adaugă primarul Hunedoarei.

 

 

Vezi și

Close