glasul-hd.ro Web analytics


ActualitateAnchetă

Primăria Deva, vaca de muls a lui Mărginean. Filosofia edililor Devei: Mai bine scump și prost, decât gratis și bine

În ultimele zile ale mandatului de primar, Petru Mărginean în complicitate cu echipa sa de specialiști în achiziții dubioase, directorul Cosmin Vasile și consilierul Radu Dragomir, încearcă să mai tragă un tun de 44.000 de euro.

Recent, primarul municipiului Deva, Petru Mărginean, a anunțat că va dota toate punctele de colectare a deșeurilor din localitate cu platforme subterane. În realitate, pentru Mărginean „toate” înseamnă, nu întâmplător, doar opt asemenea puncte moderne de colectare a gunoiului menajer.

Din nimic, nu se poate trage comision

Un sondaj de opinie realizat în urmă cu câteva luni, arătă că devenii își doresc extinderea sistemului de colectare a deșeurilor prin platforme îngropate, implementate experimental și gratuit de firma Salubritate S.A. În plină campanie electorală, Mărginean, stăpânul „vacii de muls” numită Deva, și consilierii săi s-au gândit că ar fi numai bună pentru imagine implementarea unor astfel de soluții moderne de colectare a deșeurilor. Asta ar aduce și voturi, și bani, cu condiția să nu fie făcute din nou gratis. Astfel că Mărginean și directorul tehnic al Primăriei Deva, Cosmin Vasile, au ignorant propunerea firmei Salubritate SA de a construi gratuit platformele îngropate. În acest sens firma de salubritate din Deva a purtat o corespondență stufoasă cu Consiliul Local și Direcția Tehnică din Primărie, fără ca oferta lor să fie luată în seamă. În schimb, aceeași direcție Tehnică, condusă de omul de încredere a lui Petru Mărginean, Cosmin Vasile, a decis să cumpere, prin achiziție directă, un număr de opt platforme cu prețul de 12.500 de euro bucata de la firma Euriteh SRL din Oradea. Surse din cadrul direcției tehnice a Primăriei susțin că artizanul înțelegerii dintre Euriteh și Primăria Deva este misteriosul consilier al lui Petru Mărginean, Radu Dragomir.  Nu întâmplător, Mărginean se laudă cu implementarea proiectului în toată Deva, dar consilierii săi personali propun să fie modernizate doar opt puncte de colectare din motive care țin de legislația achizițiilor publice. În cazul în care ar fi achiziționate mai multe platforme, nu ar mai putea aplica procedura achiziției directe și ar fi obligați să treacă investiția prin licitație electronică.

Oferta reală, la aproape jumătate de preț

Un model identic de platforme îngropate pentru colectarea gunoiului este comercializat pe piață cu 7.000 de euro de firma Alencon SRL din Timișoara. Reprezentanul acestei societăți, Ionuț Vlonga, a depus o ofertă la Direcția tehnică a Primăriei Deva, reprezentată de Cosmin Vasile. Oferta firmei din Timișoara, mult mai bună atât din punct de vedere al prețului, cât și al calității, a fost însă ignorată de oamenii lui Petru Mărginean care au preferat să scoată din bugetul local 32.000 de euro în plus pentru aceeași investiție.  „Le-am spus că în loc de opt platforme pot să fac 12, în banii alocați investiției. Nu s-au arătat interesați de oferta noastră, mai mult decât atât, la câteva minute după ce am ieșit din biroul lor, am fost contactat de patronul firmei din Oradea, care știa că am lăsat o ofertă la Deva”, a declarat  Vlonga.

Tags
Back to top button
Close
Close