glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

Primăria Deva va cumpăra ornamentele de Crăciun. Anul trecut, administrația locală a plătit 550.000 de lei pentru luminile de sărbătoare închiriate, anul acesta, le va achiziționa cu cel mult 600.000 de lei

Noua conducere a Primăriei Deva pare să fi învățat din imensul scandal în care a fost implicată instituția, în iarna anului trecut, atunci când administrația locală a semnat un contract imens, de 550.000 de lei, fără TVA, pentru închirierea luminițelor de sărbătoare. Anul acesta, Primăria Deva va cumpăra ornamentele de Crăciun, cu suma de maximum 600.000 de lei, tot fără TVA.

Imediat după ce s-au aprins luminițele de iarnă, anul trecut, ornamente în valoare de peste 100.000 de lei nu existau în realitate, deși ele figurau în documentele Primăriei, pe un centralizator pus la dispoziție de adminstrația locală. În urma materialelor publicate în „Glasul Hunedoarei”, rând pe rând, „luminițele” au apărut. Unele dintre ele au fost mutate din locația inițială, cum este cazul bradului care ar fi trebuit să existe în fața Primăriei, dar el a fost mutat în parcul de la cetate, după ce ziarul nostru a pornit ancheta. Și astfel de exemple pot continua. Instalațiile prevăzute pe acte pentru sediul Primăriei au fost mutate în alte zone ale orașului, o parte dintre cele de pe aleea pietonală au ajuns pe bulevardul 22 Decembrie, iar cele din piața Arras au fost mutate pe bulevardul Dacia și în Piața Unirii. Alte ornamente însă nu au apărut. Este vorba despre un brad artificial tridimensional și două figurine tridimensionale din Piața Victoriei, dar și de fântâna tridimensională care ar fi trebuit să existe în sensul giratoriu de la gară. Fântâna, spuneau reprezentanții fostei adminstrații locale, a fost mutată în zona hotelului Sarmis, doar că aceasta era mult mai mică decât cea din acte. Deși edilul municipiului Deva ne-a tratat cu ironie atunci când am ridicat problema dimensiunilor fântânii, în final s-a dovedit că reporterii „Glasul Hunedoarei” aveau dreptate. Fântâna nu a fost plătită de Primărie! Și nici celelalte ornamente care, vizibil, nu existau. Toate, în valoare de 32.400 de lei. Administrația locală a achitat suma de 507.211,37 de lei, fără TVA, nota de plată pentru închirierea „iluminițelor” de iarnă.

Anul acesta nu se mai face rabat

În urma scandalului de anul trecut, noua administrație locală a decis să nu mai facă rabat. „Le cumpărăm! Tot ce înseamnă centrul vechi, vor fi cumpărate, în așa fel încât primăria să nu mai cheltuie bani în fiecare an pe închiriere, pentru că costurile de închiriere reprezintă cam 70% din costurile cumpărării. Preferăm să le luăm și să le avem și în anii viitori pe stoc, să le punem și în alte cartiere. Există o excepție. Un brad de 13 metri, care va fi amplasat în fața Casei de Cultură, care va fi închiriat”, a declarat viceprimarul Devei, Răzvan Mareș. Astfel, cu aproximativ aceeași sumă vor fi achiziționate ornamente, pe care și anii viitori administrația le poate folosi. „Suma contractului este de 600.000 de lei, fără TVA. Aceasta este suma estimată, în baza căreia am demarat o procedură de licitație. Urmează ca în urma ofertelor primite, să se stabilească valoarea finală. Este vorba despre achiziție, nu despre închiriere”, a declarat directorul tehnic al Primăriei Deva, Ciprian Răchită.

Administrația locală promite că Piața Cetății va fi amenajată pe modelul Sibiu. Potrivit reprezentanților instituției, la poalele monumentului va fi o pânză, o umbrelă de lumini, care va acoperi Piața Cetății. Lumina cu care se merge anul acesta în decorațiunile de Crăciun va fi o lumină alb-albastră rece, care va da senzația de poveste orașului.

Tags