glasul-hd.ro Web analytics


ActualitateStirile zilei

Primăria Deva nu ştie când vom putea vizita Cetatea

La două luni după finalizarea lucrărilor de reabilitare a Cetăţii Deva, Primăria  nu poate nici măcar să estimeze o dată la care monumentul va fi redeschis publicului. În ultimii trei ani, cetatea a trecut printr-un proces amplu şi destul de complicat de reabilitare. Este vorba despre incintele II şi III, pentru care au fost accesate fonduri europene pe baza unui proiect în valoare totală de 38,4 milioane de lei (adică 8,5 milioane de euro).

Am dorit să ştim când anume vom putea vizita cetatea, mai ales că rezultatele reabilitării se anunţă a fi „spectaculoase” pentru necunoscători, dar încep să fie contestate de experţi în domeniul istoriei medievale. Am adresat un prim set de întrebări Primăriei Deva, în scris. Răspunsurile sunt formulate mai mult decât aproximativ. Cam atât însă cu aprecierile noastre. Vă prezentăm primul set de întrebări şi răspunsurile primite:

 1. Din informaţiile noastre, lucrările de restaurare – conservare la Incintele II şi III au fost finalizate încă din decembrie 2015 (dacă greşesc vă rog să mă corectaţi). În aceste condiţii, de ce monumentul este în continuare închis pentru turişti?
 1. 1. Da, lucrările au fost finalizate, dar este necesară şi funcţionarea în regim de probe şi teste a echipamentelor instalate.
 1. Tot din informaţii încă neconfirmate pentru noi de Primăria Deva, rezultă că recepţia lucrărilor nu este încă finalizată. Care sunt cauzele acestei situaţii?
 1. 2. În prezent, se organizează recepţia la finalizarea lucrărilor, care va fi efectuată în cel mai scurt timp.
 1. Din câte ştim noi, pentru recepţia lucrărilor (sau pentru finalizarea procedurilor birocratice legate de proiectul de reabilitare) e nevoie şi de avize de la Ministerul Culturii şi/sau Ministerul Mediului, avize care încă se lasă aşteptate. Cum s-a ajuns la situaţia în care lucrările să fie finalizate, însă obiectivul să nu poată fi redat circuitului turistic?
 1. 3. Primăria Municipiului Deva a aşteptat un aviz al Ministerului Culturii, care a ajuns în posesia instituţiei în această săptămână. Obiectivul nu poate fi redat circuitului turistic înainte de recepţia lucrărilor.
 1. Când estimaţi că Cetatea Devei (incintele II şi III) va fi redeschisă publicului?
 1. 4. După recepţia lucrărilor şi încheierea activităţilor care implică pregătirea obiectivului pentru reintroducerea în circuitul turistic.

Încercarea a doua

Am considerat că răspunsurile de la întrebările iniţiale sunt incomplete, aşa că am solicitat completări. Nici de data aceasta n-am reuşit să obţinem o dată după care am putea planifica o excursie în Cetatea Devei. Iată al doilea set de întrebări şi răspunsuri.

 1. Despre ce fel de echipamente care trebuie puse în probe este vorba?
 1. Sistemul de iluminat, care a fost realizat în etape.
 1. La punctul 2 nu mi s-a răspuns la întrebarea „Care sunt cauzele acestei situaţii?”, adică motivele nefinalizării recepţiei. Readresez întrebarea.
 1. Recepţia lucrărilor poate fi efectuată doar după ce Primăria Municipiului Deva a intrat în posesia unui ultim aviz din partea Ministerului Culturii.
 1. La punctul 4 am întrebat „Când estimaţi că Cetatea Devei (incintele II şi III) va fi redeschisă publicului?”. Nu am primit în răspuns nicio dată avansată, sau o perioadă de timp.
 1. Data la care monumentul va fi redeschis publicului va putea fi estimată după recepţia lucrărilor şi încheierea activităţilor care implică pregătirea obiectivului pentru reintroducerea în circuitul turistic.
Tags
Back to top button
Close
Close