glasul-hd.ro Web analytics

Timp liber

Povestea jetoanelor! Cine le-a folosit prima dată și de ce?

V-ați întrebat vreodată cine a inventat jetoanele colorate pe care le folosim în cazinouri? Sau pe cele pe care le folosim la diverse evenimente, în special cele de muzică, de mare anvergură. Deși nu au numere inscripționate pe ele, sunt foarte asemănătoare cu cele de cazinou. Așa că, dacă sunteți curioși cine le-a inventat, din ce material sunt făcute jetoanele și de ce au apărut, citiți articolul de mai jos.

Jetoanele de cazinou sunt mici discuri rotunde, de dimensiune mică sau medie, de diferite culori și cu diferite numere inscripționate pe ele. Cum nu sunt acceptate bancnotele și nici cărțile de credit, jetoanele sunt folosite ca valută în toate cazinourile. Acestea se mai numesc și “chips-uri”.

Jetoanele pot fi de mai multe feluri: de metal – acestea sunt folosite în mare parte pentru jocurile mecanice, foarte populare de altfel, sau așa numitele păcănele – sau de plastic sau din ceramică, folosite în principal la mesele de poker, ruletă, blackjack.

Cum au apărut ele? Prima dată s-a vorbit despre jetoane în secolul al XVIII-lea, odată cu apariția jocurilor de cărți Ombre și Quadrille. Deși cărțile de joc au apărut prin secolul al XV-lea, jetoanele au apărut ceva mai târziu. În anul 1752, în varianta franceză a jocului Quadrille, jucătorii aveau nevoie de “numărători”, mici obiecte care să țină evidența jocului și să stabilească câștigul la fiecare set în parte. Francezii le numeau “jetons”, “fiches” sau “mils”. Aveau diferite valori și diferite culori. Ceva asemănător se folosea și în primele partide de poker, de la începutul secolului al XIX-lea. Jucătorii foloseau orice obiect valoros pe care îl aveau la dispoziție și îl puneau la bătaie în timpul jocului, de exemplu monede de aur sau orice obiect din aur, simple monede, iar, pe măsură ce jocul a luat amploare, au apărut “chips-urile”, mici obiecte la îndemână, dar care nu erau neapărat valoroase: obiecte de fildeș, os, lemn sau compoziții de ceramică, toate luând forma rotundă. Astfel, au apărut jetoanele pentru cărțile de joc.

 

Între anii 1880 și 1930, mai multe companii au început să producă jetoane de poker din ceramică. Așa au apărut și mai multe modele de diferite culori, majoritatea erau însă roșii, albastre, albe sau galbene. Nu aveau vreun design special așa că unii jucători trișau prin introducerea propriilor jetoane în joc, pentru a obține mai mulți bani. După ceva timp, cazinourile au început să se plângă producătorilor așa că aceștia au început să inscripționeze design-uri personalizate pe fiecare chip, pentru a nu putea fi reprodus. La început, nu exista niciun set identic cu altul. Dar și producția a început să fie costisitoare.

Atunci când gambling-ul a fost legalizat în Nevada, în anul 1931, numărul cazinourilor au început să crească încetul cu încetul, însă numărul chips-urilor valabile pe piață era extrem de mic. Și economia trecea printr-o perioadă de tranziție, iar un dolar reprezenta destul de mult la acea vreme, așa că au început să producă denominații mai mici. E destul de dificil pentru colecționari să facă rost de un jeton din acea vreme deoarece, de fiecare dată când un cazinou se închidea sau dacă își schimba proprietarul, vechile jetoane erau distruse. Așa că cele care mai sunt încă pe piață sunt la prețuri extrem de mari.

Cele mai scumpe jetoane din ceramică erau produse de US Playing Card Co. Procesul de producție era unul special și nu se puteau falsifica. Mai târziu, pentru a investi mai puțin bani, producătorii au început să scoată chips-uri din plastic, ce se folosesc și astăzi.

Majoritatea jetoanelor folosite în cazinouri, în ziua de astăzi, sunt realizate din compoziția mai multor materiale în care principalul este ceramica. Inscripția pe ele este realizată din hârtie peste care este atașată o bandă de plastic, înainte de compresie.

Vin în diferite culori și fiecare cazino are setul său unic de jetoane, chiar dacă face parte dintr-un lanț mai mare. Astfel, pot fi identificate mai ușor cazinoului în cauză.

Cel mai scump jeton din lume este înscrustat cu diamante roz și aur și costă 450.000 de dolari. A fost creat de designerul Gerry Lewy și a fost recunoscut de celebra Guinness Book.

 

Vezi și

Close