glasul-hd.ro Web analytics


Administrație

Poți citi e-mailurile primarilor din SUA, dar nu vezi ce-au muncit aleșii tăi

Consilierii locali și viceprimarii sunt obligați să prezinte anual un raport de activitate. Rapoartele ar trebui să fie publice pe site-urile instituțiilor. În practică, majoritatea primăriilor nu sunt transparente cu informațiile referitoare la munca aleșilor locali în slujba comunității.

În toate țările democratice în care s-au făcut legi pentru transparență în actul de guvernare și pentru acces liber la informații publice s-a avut în vedere ca instituțiile statului să furnizeze cetățenilor cât mai multe date din oficiu, într-un mod cât mai accesibil. Printre informațiile din oficiu se numără documente și date pe care instituțiile, angajații acestora, aleșii locali și județeni trebuie să le întocmească potrivit legii – bugete, strategii de dezvoltare, declarații de avere și interese, rapoarte de activitate etc. Aceste informații ar trebui să fie publicate pe site-urile instituțiilor. Unele instituții sunt transparente, alte nu. Unele state promovează transparența, altele nu.
Statele Unite ale Americii se numără printre țările care consideră că statul este obligat să pună la dispoziția cetățenilor informațiile privind funcționarea instituțiilor și activitatea funcționarilor publici. De pildă, pentru a susține principiile transparenței și integrității în sectorul public, în orașul Jacksonville (Florida) cetățenii au acces, de la computer, laptop, smartphone, la e-mailurile de pe adresa publică a primarului și staff-ului acestuia. Practic, cetățenii (nu doar americani) au acces la mesajele primite de Biroul primarului pe adresa publică de e-mail. Agendele de întâlniri în interes de serviciu ale consilierilor locali din Jacksonville sunt, de asemenea, informații publice din oficiu. În județul Hunedoara, un cetățean nu poate afla, însă, ce a făcut în patru ani de mandat un ales local care-l reprezintă. Rapoartele anuale de activitate, deși obligatorii, nu sunt făcute publice pe site-urile majorității primăriilor din mediul urban. Sau sunt doar informații parțiale, care nu acoperă toți anii de mandat sau toți aleșii locali. Anul viitor, aleșii locali își vor încheia mandatul, iar cetățenii pe care i-au reprezentat ar trebui să poată vedea ce au făcut pentru comunitate.

O singură primărie, la zi cu informațiile

Articolul nu urmărește activitatea primarilor, ci doar a consilierilor locali și viceprimarilor, din mai multe motive. Primarii (mai ales cei din mediul urban) sunt cei mai vizibili aleși locali în cei patru ani de mandat. Au apariții în media, fac conferințe de presă, se promovează sau sunt promovați pe rețele de socializare, echipele din jurul lor se ocupă de imaginea lor. Activitatea primarilor este prezentată din plin pe Facebook de staff-ul lor. Rapoarte lor de activitate sau ale primăriilor pe care le conduc sunt, în general, aduse la cunoștința publicului. Cu rare excepții, primarii apar ca singurii inițiatori ai proiectelor de hotărâre de consiliu local.
Potrivit legii, “fiecare consilier local, precum şi viceprimarul, sunt obligaţi să prezinte un raport anual de activitate, care va fi făcut public prin grija secretarului”. Din 14 primării de orașe și municipii, șase nu au niciun raport de activitate publicat pe site. La restul primăriilor, cu o singură excepție, informațiile sunt incomplete. Fie aleșii locali nu și-au depus rapoartele de activitate la primărie, fie secretarul instituției nu s-a îngrijit să fie făcute publice, fie cei care se ocupă de postarea informațiilor pe site-urile primăriilor nu s-au îngrijit să execute sarcina secretarului. Oricum, cetățenii nu au acces la rapoartele de activitate ale celor care iau deciziile administrative.
Primăria Hunedoara este singura administrație locală din mediul urban care pune la dispoziția cetățenilor, pe site-ul propriu, toate rapoartele de activitate ale aleșilor locali din 2016 până în 2018.
Brad, Lupeni, Orăștie, Petroșani, Aninoasa și Uricani sunt administrațiile locale care nu au pe site-ul public niciun raport de activitate a aleșilor locali. Niciun raport, niciun viceprimar sau consilier local din acest mandat cu activitatea lui.
La Deva, unde sunt 21 de consilieri locali, site-ul primăriei are publicate doar patru rapoarte de activitate: Mate Marta (UDMR – 2017, 2018), Pogocsan Ferdinand (viceprimar al Devei, UDMR, raportul pe 2017 în calitate de consilier local) și Andreea Ciobanu (PSRO – 2016).
Cetățenii din Simeria interesați să vadă munca aleșilor locali din acest mandat găsesc pe site-ul primăriei, la secțiunea “Rapoarte de activitate” ale Consiliului Local, doar trei rapoarte ale unui singur consilier, Mircea Rot, dar din alt mandat – 2012, 2013 și 2014.
La Călan, un singur consilier local are rapoarte de activitate afișate pe site-ul primăriei – Raluca Cimponer (ALDE – 2017, 2018).
Primăriile Hațeg și Geoagiu publică rapoartele de activitate ale consilierilor locali doar pentru un singur an – 2018.
Primăria Vulcan face publice rapoartele de activitate pe anii 2016 – 2017. Ar mai fi raportul pe anul trecut, dar nu există o practică unitară în privința termenului până la care pot fi întocmite și depuse aceste documente.
La Petrila, documentele privind activitatea în slujba cetățenilor a aleșilor locali sunt disponibile doar pentru anul 2017.

Rapoarte „copy / paste” la Hațeg

Primăria Hațeg are publicate pe site doar rapoartele de activitate pe anul trecut. Și nici acestea nu toate. Dintr-un total de 17 consilieri locali, unde intră și viceprimarul, trei aleși locali nu au afișate rapoartele – Maria Belea, Sorin Crai și Lucian Luchian (toți de la PSD). Din cei 14 consilieri ale căror documente apar pe site, 12 au rapoarte identice: Petru Basarabă (PNL), Sergiu Coman (PSD), Flavius Itul (PSD), Cornel Moisoni (PSD), Carmen Bordea (PNL), Ovidiu Păsconi (PNL), Lucica Muntean (PSD), Ovidiu Ștefoni (PNL), Viorel Demian (PNL), Artemiza Bâldea (PNL), Nelu Cătălin Vasiu (PSD) și Ovidiu Crăciun (PNL). Consilierul Ciprian Burcin (PSD) a folosit și el același model, la care a adăugat “probleme semnalate” de cetățeni. Singurul raport care conține date și activități concrete și care iese din tiparul colegilor îi aparține consilierului local Ionel Dregoiesc (PNL). Viorel Demian a mers pe varianta “la indigo” folosită de majoritatea aleșilor din Hațeg și și-a trecut în raportul de activitate calitatea de consilier local, nu funcția de viceprimar. Deși în declarațiile de avere și interese pe același an s-a trecut viceprimar.

Back to top button
Close
Close