glasul-hd.ro Web analytics

EvenimentJustiție

Polițiștii cercetați pentru sprijinirea unei grupări de braconaj arheologic, în situl de la Sarmizegetusa Regia. Aceștia ar fi luat mită!

Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au efecutat, miercuri dimineață, 11 percheziții în județul Hunedoara la persoane bănuite de braconaj arheologic, precum și la sediile și punctele de lucru ale societăților comerciale deținute de acestea. Potrivit anchetatorilor, ancheta vizează și polițiști din cadrul IPJ Hunedoara, care ar fi sprijinit gruparea de braconaj arheologic, prin neîndeplinirea unor acte ce intră în îndatoririle de serviciu sau prin transmiterea unor date sau informaţii confidenţiale, de natura secretului profesional.

Ancheta este desfășurată de procurorii Parchetului General, împreună cu ofițerii Direcției de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Poliției Române. Astfel, 11 percheziții au fost efectuate miercuri dimineața, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție — Secția de urmărire penală și criminalistică, pe raza județului Hunedoara, la persoane bănuite de braconaj arheologic, precum și la sediile și punctele de lucru ale societăților comerciale deținute de acestea.

„Din probatoriul administrat până în prezent au rezultat indicii că, în perioada 2013-2015, mai multe persoane din județul Hunedoara ar fi desfășurat activități de braconaj arheologic în Munții Orăștie (zona Sarmizegetusa Regia). Cei în cauză nu ar fi respectat legislația în domeniu în sensul că ar fi utilizat detectoare de metale în zonele cu patrimoniu arheologic, fără o autorizare prealabilă. În cauză vor fi puse în executare 15 mandate de aducere”, se arată într-un comunicat de presă emis de IGPR.

Cercetați și pentru dare și luare de mită

Potrivit unui alt comunicat de presă, de data aceasta, emis de Parchetul General, anchetatorii efectuează cercetări și pentru săvârşirea infracţiunilor de dare şi luare de mită.

„Din probatoriul administrat până în prezent a rezultat faptul că, în perioada 2013 – 2017, mai multe persoane din judeţul Hunedoara au derulat activităţi de braconaj arheologic în zona munţilor Orăştie (zona Sarmizegetusa Regia), fiind sprijiniţi şi protejaţi constant de către lucrători de poliţie din cadrul I.P.J. Hunedoara, prin neîndeplinirea unor acte ce intră în îndatoririle de serviciu sau prin transmiterea unor date/informaţii confidenţiale, de natura secretului profesional. Astfel, „căutătorii de comori naţionale” nu respectă legislaţia în domeniu, în sensul că utilizează detectoare de metale în zonele cu patrimoniu arheologic fără o autorizare prealabilă, iar pentru „protecţia” lor au atras lucrătorii de poliţie arondaţi zonei de cercetare, pe care i-au recompensat cu bunuri mobile şi/sau imobile”, se arată în comunicatul Parchetului General.

În cauză se acţionează împreună cu ofiţeri de investigare a criminalităţii economice din cadrul I.P.J. Alba şi Hunedoara şi se beneficiază de sprijinul operativ al lucrătorilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei Vlad Ţepeş.