glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateEveniment

Polițist împușcat de un braconier. MAI cere pedepse mai aspre pentru orice caz de ultraj

Un polițist a fost împușcat, miercuri seară, în misiune, în timp ce se afla în pădurile din satul Tisa, comuna Burjuc, la o acțiune împotriva braconierilor. Din informațiile primite atât de la reprezentanții Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara, cât și de la cei ai IPJ Hunedoara, omul legii l-a somat pe braconier, dar acesta nu s-a oprit, ci l-a împușcat. Deocamdată, polițiștii nu au reușit să identifice autorul.

Totul s-a întâmplat în jurul orei 21:50, în satul Tisa, cu ocazia unei misiuni organizate, la care au participat reprezentanți ai Ocolului Silvic, pădurari și agenți de poliție, din cadrul IPJ Hunedoara, Serviciul Arme. Aceștia aveau informații despre indivizii ieșiți la braconaj. La un moment dat, una dintre cele trei echipe a dat „nas în nas” cu unul dintre vânători, în timp ce acesta din urmă încerca să își încarce arma. „Cu această ocazie a fost somat de către agentul de poliție, dar acesta a fugit de la locul faptei. Reprezentantul IPJ Hunedoara l-a urmărit, l-a somat să se oprească și, în fugă, autorul s-a întors și a tras cu arma două alice în gamba agentului de poliție. Se fac cercetări pentru comiterea infracțiunilor de ultraj, prin tentativă de omor, și uz de armă fără drept”, a declarat procurorul Gina Cibian, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara. Polițistul a fost transportat de urgență la spitalul din Deva. Din fericire, leziunile suferite nu i-au pus viața în pericol. „A fost supus unei intervenții chirurgicale. Are leziuni de părți moi, nu e nimic grav, mâine (n.r. – astăzi) poate să fie externat. Are trei leziuni”, a declarat, ieri, directorul medical al SJU Deva, Ioan Demeter. Deși avea pistol în dotare, omul legii a decis să nu îl folosească și a devenit victima braconierului.

Ministerul de Interne vrea pedepse înăsprite pentru ultraj

Ministerul de Interne cere înăsprirea pedepselor pentru cei care atacă poliţişti, jandarmi sau militari, după tragedia petrecută la Suceava, unde un agent a fost omorât pe peronul unei gări. În cazul unui omor, proiectul prevede închisoare pe viață. Printre propunerile ministrul de Interne înaintate către ministrul Justiţiei privind modificarea Codului Penal, se numără înăsprirea pedepselor pentru ultraj şi ultraj judiciar. „A devenit un fapt curent ca intervenţia poliţiştilor sau jandarmilor, în situaţiile în care este vizată o comunitate de oameni sau anumite medii sociale, să se soldeze cu ameninţări, loviri sau alte violenţe, vătămări corporale, loviri sau vătămări cauzatoare de moarte ori chiar cu omorul personalului implicat. Nu întâmplător, în semestrul I al acestui an, se constată o creştere a numărului infracţiunilor de ultraj asupra personalului din cadrul Poliţiei Române (+7,3%)”, se arată în expunerea de motive. De asemenea, se mai precizează că există „o îngrijorare” în rândul poliţiştilor, jandarmilor sau altui personal din domeniul ordinii publice, cum că statul nu instituie măsuri de protecţie a personalului său, precum şi o lipsă de încredere şi critici în rândul populaţie despre modul de intervenţia a autorităţilor.

Ministerul de Interne propune, în acest sens, reformularea alineatului 4 al articolului 257 din Codul Penal privind ultrajul, astfel că pentru faptele de ultraj „comise asupra unui poliţist, jandarm sau militar, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuţii, se sancţionează cu pedeapsa cu închisoarea prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite se majorează cu jumătate”.

O altă propunere o reprezintă pedeapsa cu închisoarea pe viaţă pentru uciderea unui poliţist. În prezent, pedeapsa maximă aplicabilă pentru această faptă este de 15-30 de ani.

Back to top button
Close
Close