glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateUltima oră

„Planeta Petrila” merge mai departe

Oficialii Comisiei Europene încurajează iniţiativa de a transforma ruinele minei Petrila într-un spaţiu atractiv pentru localnici şi, mai ales, pentru turişti.

În aprilie, anul acesta, iniţiatorii proiectului „Planeta Petrila” au fost primiţi la Bruxelles de oficiali ai Comisiei Europene care se ocupă de programele destinate revigorării zonelor miniere. În prealabil proiectul le fusese deja prezentat, astfel încât discuţiile directe cu iniţiatorii să fie mai eficiente. Acum se aşteapă o strategie a Guvernului pentru reconversia zonelor miniere.

„La Bruxelles ni s-a sugerat că ar fi bine să implicăm în iniţiativă şi o mare corporaţie, pentru a se stimula ideea de implicare şi responsabilizare socială. Am avut întâlniri şi cu reprezentanţi ai Băncii Mondiale şi Bloomberg Philantrophies, instituţii care pot finanţa astfel de iniţiative. Următoarea şedinţă a Platformei pentru Regiuni Miniere în Tranziţie va fi pe 15 – 16 iulie, iar la aceasta vor fi invitaţi, pe cheltuiala CE şi primarii din Valea Jiului. Noi avem un proiect clar delimitat pentru Petrila, dar acesta trebuie intregrat într-o strategie care să privească zonele miniere, inclusiv Valea Jiului. Oricum, finanţările vor porni din 2021 – 2022 încolo. La nivel regional este nevoie de 10 proiecte viabile finanţabile pentru a se asigura o dezvoltare integrată a zonei vizate. Se lucrează la strategia pe termen lung care se impune, iar pe termen scurt vom continua să organizăm evenimente. În paralel, Ministerul Energiei încearcă să vadă dacă se pot obţine şi fonduri norvegiene”, spune Mihai Danciu, unul dintre iniţiatorii proiectului.

„Planeta Petrila” este mai mult decât un documentar de succes (film realizat de Andrei Dăscălescu). Proiectul îşi doreşte să salveze de la dispariţie Mina Petrila, locul din care, practic, cu 100 de ani în urmă s-a dezvoltat mineritul de huilă (principala sursă de energie a României decenii la rând), prin transformarea ei în spaţii dedicate expoziţiilor, evenimentelor de tot felul, turismului şi agrementului, după modele aplicate deja cu succes în ţări ca Polonia sau Cehia. Pe scurt, cu 10 milioane de euro, o fostă exploatare minieră se poate transforma într-o “exploatare turistică şi culturală”, după cum afirmă şi susţinătorii proiectului.

Sursa foto: Planeta Petrila – facebook

Citeşte şi:

https://glasul-hd.ro/costul-salvarii-unui-oras-10-milioane-de-euro/

Back to top button