glasul-hd.ro Web analytics

Administrație

Pietonala Devei revine în actualitate

Primarul Florin Oancea readuce vorba despre un posibil pasaj subteran în centrul oraşului

Primăria Devei doreşte să reanime actuala zonă (aşa-zis) pietonală din centrul istoric al oraşului şi, dacă se va putea, chiar să o prelungească până „la cal”. Câteva proiecte în acest scop au fost adoptate ieri de Consiliul Local.

Consilierii locali ai Devei au aprobat ieri un Plan Urbanistic Zonal pentru aria cuprinsă între Piaţa Unirii şi b-dul 1 Decembrie, dar şi documentaţii de avizare a lucrărilor de intervenţie pentru cele două zone complementare, de „la cal” până în Piaţa Unirii, respectiv din piaţa Unirii până la sediul Consiliului Judeţean. Prima zonă amintită cuprinde şi parcul I.C. Brătianu (din zona Opera) şi se doreşte să fie transformată în arie pietonală sau semi-pietonală. Cea de-a doua zonă ar urma să fie închisă cu bolarzi. Bolarzi telescopici în capătul dinspre Dealul Cetăţii şi bolarzi ficşi în capătul dinspre Primărie. Cel puţin aşa este prevăzut în PUZ-ul adoptat ieri de Consiliul Local, act care condiţionează lucrările din zonă de existenţa unei parcări ce va trebui construită suplimentar în apropiere, fie că va fi subterană, sau supra-terană şi etajată.
Pentru transformarea zonei cuprinse între Casa de Cultură şi sediul Consiliului Judeţean, Primăria Devei depune la ADR Vest două proiecte distincte (pentru a putea avea şanse la finanţare), dar cu un scop comun: schimbarea felului în care arată „inima” oraşului. Acestea au o valoare totală de 34 de milioane de lei.

Un proiect pe 6 ani

Primarul Devei spune însă că suma solicitată Ministerului Dezvoltării prin POR reprezintă doar o mică parte din întregul efort financiar necesar pentru transformarea ariei centrale a oraşului. Asta pentru că iniţiativa este, de fapt, mult mai amplă decât au lăsat să se vadă documentele adoptate în şedinţa de ieri. „Trebuie să decidem cum dorim să arate întreaga zonă de la Piaţa Unirii până la Prefectură (şi Consiliul Judeţean – n.red.). Sunt, în spatele Primăriei, de exemplu, terenuri nefolosite. Trebuie să facem şi o parcare de 500 de locuri, dar va trebui şi o descărcare a traficului pe strada Aurel Vlaicu. Acolo ori cumpărăm (imobilele care s-au în calea eventualei descărcări – n.red.) ori găsim, eventual, alte soluţii. Conceptul este mai larg. Banii europeni pe care sperăm să-i obţinem reprezintă doar 20 la sută din întreaga investiţie necesară. Aceşti bani reprezintă doar necesarul pentru zona pietonală în sine. Fac precizarea asta pentru că este vorba despre un proiect care se va întinde pe 4 – 5 – 6 ani. Mai sunt multe subiecte care vor fi lansate în dezbatere publică. De exemplu dacă să transformăm sau nu şi zona dintre Poşta Veche şi «la cal» în pietonală, sau să o facem semi-pietonală. Un alt subiect ar fi acea ideea a unui pasaj rutier subteran de la complexul comercial Ulpia până la Poşta Veche. Trebuie să vedem şi ce vor devenii, dacă vor un asemenea pasaj sau nu, să vedem şi ce spun specialiştii, dacă-l putem face sau nu. Mai trebuie văzut şi unde parcăm. Sunt vreo cinci variante de soluţii pentru fiecare problemă mare. Orice decizie va fi însă supusă dezbaterii publice vreme de trei luni. Facem dezbaterile, găsim soluţiile, evaluăm costurile şi abia după aceea începem proiectele tehnice şi lucrările efective. Ca să revin la zona dintre Poşta Veche şi Casa de Cultură: acolo decidem noi, să zicem, că o facem exclusiv pietonală, apoi ne trezim că dăm peste cap tot traficul din Deva. Când te pregăteşti să iei asemenea decizii, nu poţi să gândeşti electoral. Trebuie să fii sigur că ai ales soluţia cea mai bună. Noi, deocamdată, nu am ajuns la faza în care să ştim exact cum va arăta toată zona centrală a oraşului. Suntem abia la începutul demersului”, declară Florin Oancea.
Subiectul reabilitării zonei pietonale din Centrul Istoric al Devei s-a aflat pe agenda fiecărui primar de la Mircia Muntean încoace. Extinderea „pietonalei” spre Casa de Cultură a apărut în spaţiul public în 2016, imediat după ce Muntean a redevenit primar. Tot atunci s-a „reactivat” şi ideea pasajului subteran între Ulpia şi Poşta Veche, idee avansată pentru prima oară prin 2008 – 2009.