Pe urmele lui Dracula, alături de urmașul scriitorului care a „adus pe lume” cel mai celebru vampir

În ceea ce privește atragerea turiștilor străini în țara noastră se spune foarte des că România are la îndemână o resursă de mare valoare pentru brandingul de țară, pe care însă nu o folosește aproape deloc în mod organizat. Este vorba despre mitul lui Dracula, celebrul personaj conceput de scriitorul irlandez Bram Stoker la sfârșitul secolului al XIX-lea.
Pentru că acțiunea din roman se petrecea în Transilvania, iar domnitorul Vlad Țepeș este asociat în mod eronat cu o imagine demonică, renumele României se leagă de acest mit al lui Dracula în imaginea culturii internaționale, fapt accentuat de lumea divertismentului în ultimele decenii. Nu sunt puține filmele sau serialele în care se face legătura între originile vampirilor sau a altor monștri și zona Transilvania din România.
Iată că, până și fără un demers cursiv al instituțiilor din domeniul turismului din țara noastră, există inițiative ale unor agenții de turism din străinătate care exploatează comercial legendele cu vampiri ce gravitează în jurul numelui Dracula. Totul se întâmplă cu beneficii pentru România, firește, căci turiștii străini alocă bugete de călătorie și fac cheltuieli la nivel local în HoReCa și nu numai. În această vară, o agenție de turism din Suedia a organizat excursii în România, “pe urmele lui Dracula”, pentru americani, britanici și suedezi, ghidați chiar de un urmaș al scriitorului Bram Stoker.
Ce vizitează turiștii străini și cât costă călătoria
Sunt vizate astfel locurile care au inspirat romanul. Dacre Stoker, stră-strănepot al scriitorului care a publicat romanul Dracula, este activ în acest domeniu, exploatând foarte puternic franciza inițiată prin prisma cărții din anul 1897. Acesta scrie cărți, susține conferințe, vinde suveniruri – totul legat de Dracula. Mai nou, organizează expediții în locurile unde s-ar fi născut celebrul vampir.
Fiind vorba despre o franciză de divertisment, sunt amestecate legendele cu adevărurile istorice, rezultând un conținut foarte interesant și cu o doză considerabilă de realism, exact pe placul turiștilor străini care au ajuns să plătească peste 2000 de euro pentru o asemenea călătorie ghidată în România. Excursia include vizite în București, la Castelul Peleș și la Castelul Bran.
Dracula, personaj de legendă
Lumea cinematografică și televiziunea au dus franciza Dracula la cele mai înalte cote, în ultimii zeci de ani. De referință rămâne filmul din anul 1992 regizat de Francis Ford Coppola, producție care a primi inclusiv Premii Oscar pentru cel mai bun machiaj, cele mai bune costume și cea mai bună editare sonoră. Gary Oldman, Winona Ryder, Anthony Hopkins, Keanu Reeves și Sadie Frost joacă rolurile principale.
Contele Dracula apare în diverse alte filme, seriale și animații, iar în multe altele inspiră personaje similare – vampiri și creaturi fantastice horror, cu legătură de multe ori cu Transilvania. În contextul divertismentului, merită subliniată o inițiativă privată a unui operator din sfera jocurilor de online casino, Vlad Cazino. Cei de la Kindred Group, companie internațională de top în sectorul jocurilor de noroc, au creat o marcă locală pentru un cazino autohton, cu ADN bazat pe legendele cu vampiri din Transilvania, reinterpretate în stil modern. Astfel, Vlăduț, gazda cazinoului online, este un vampir prietenos, generos, pus mereu pe distracție, departe de a fi înfricoșător.
De ce este Vlad Țepeș asociat cu Dracula
Așa cum am menționat mai sus, adevărul istoric și legendele locale se îmbină pentru a crea noi informații, adesea preluate de public și considerate valide în mod greșit. Așa se întâmplă și cu asocierea dintre Vlad Țepeș și personajul Dracula, deloc pe placul istoricilor din România.
Vlad Țepeș a fost un domnitor curajos care a acționat însă foarte crud pentru a-și apăra populația pe care o conducea, soluții care se dovedeau eficiente la vremea respectivă. Porecla Țepeș i s-a atribuit în urma execuțiilor frecvente prin tragere în țeapă pe care le ordona pentru a crea în mod intenționat teamă în rândul invadatorilor și a infractorilor în general.
O altă cauză a legăturii dintre Vlad Țepeș și Dracula în mentalitatea colectivă este numele rămas în istorie al tatălui său. Vlad Dracul fusese primit în Ordinul Dragonului, o societate militară – religioasă, înființat în anul 1408 de Sigismund de Luxemburg, care apăra teritoriile creștine în fața atacurilor otomanilor. Numele latin al Ordinului Dragonului era Draco, de aici și confuzia și trimiterea către o imagine demonică și numele personajului fictiv Dracula.