glasul-hd.ro Web analytics

ComunitateSocial

Părinți cu chip de monstru. Aproximativ 200 de minori au fost abuzați, maltratați sau neglijați anul trecut

Situație îngrijorătoare în județul Hunedoara. Tot mai mulți părinți își neglijează, maltratează sau abuzează copiii. Potrivit unui raport întocmit de Direcția Generală de Asistență și Protecția Copilului Hunedoara (DGASPC), pe parcursul anului trecut, aproximativ 200 de minori au fost victimele propriilor părinți.

Cazurile de violență în familie sunt tot mai dese în ultimii ani în județul Hunedoara, iar din nefericire cel mai mult au de suferit copiii. Pe fondul problemelor materiale ale familiei, lipsei locurilor de muncă sau a consumului excesiv de alcool, adesea părinții ajung să își neglijeze și maltrateze copiii. Pe parcursul anului trecut, la nivelul judeţului Hunedoara reprezentanţii DGASPC au înregistrat 397 de sesizări privind cazuri de abuz, neglijenţă sau maltratare a minorilor. Deşi nu toate au fost confirmate, asistenţii sociali susţin că există aproximativ 200 de copii care au avut de suferit fizic sau psihic din cauza părinţilor. „Din numărul total de sesizări primite, 192 au fost confirmate. Prin urmare, 7 copii au fost abuzaţi fizic, 39 emoţional, iar 125 de minori au fost neglijaţi. De asemenea, ceea ce este cel mai îngrijorător este faptul că 21 de copii din judeţ au fost abuzaţi și exploatați sexual de părinţi. Pentru un număr de 51 de copii s-au stabilit măsuri de protecție specială conform Legii 272 / 2004, după cum urmează: 7 plasamente la asistenți maternali profesioniști, 15 plasamente familiale, 8 plasamente în servicii de tip rezidențial / ONG, 11 plasamente în regim de urgență și 10 ordonanțe preşedinţiale (din care trei au fost respinse), iar 141 de copii au rămas în familie cu servicii de consiliere psiho-socială și monitorizare oferită de către Primărie / S.P.A.S/ DGASPC Hunedoara. În plus, pe parcursul acestui an, până în data de 22 februarie, la Direcție au mai fost semnalate 72 de cazuri de abuz a minorilor. Dintre acestea, 33 au fost confirmate (abuz emoțional – 5, abuz sexual – 3, neglijare – 25). Precizăm că dinamica numărului cazurilor sesizate în anul 2016 (397 total) a fost în scădere cu 91 mai puține față de anul 2015 (488)”, a precizat directorul general al DGASPC Hunedoara, Geanina – Marina Ianc.

Alcoolul și veniturile insuficiente – principalele cauze

Majoritatea cazurilor de violență apar di cauza problemelor materiale ale familiei, lipsei locurilor de muncă, locuințe insalubre (condiții improprii de locuit, gestionarea defectuoasă a resurselor financiare). În plus, potrivit specialiștilor, violența în familie apare și pe fondul consumului de alcool sau a substanțelor toxice de către părinți, dar și din cauza carențelor educaționale ale copiilor (abandonul, absenteismul școlar, relația disfuncțională a părintelui cu școala/ diriginte/ consilier școlar etc.).

Copiii maltratați își reclamă părinții

De cele mai multe ori, cazurile de abuz sau neglijare sunt sesizate de vecini, învăţători sau chiar de copii, care nu mai ştiu la cine să apeleze pentru a ieşi din situaţiile dificile în care se află. „Sesizările au fost primite la sediul DGASPC sub formă scrisă, fax, telefon, e-mail și sunt făcute în general de persoane fizice, copii, profesioniști din diverse instituții (Primării / SPAS, Școli, Spitale, Poliție etc.) persoane din străinatate, iar pentru cazurile din media, DGASPC Hunedoara s-a autosesizat. Prin specialiștii desemnați din cadrul Serviciului intervenție în regim de urgență în domeniul protecției copilului și telefonul pentru semnalare cazuri de urgență se intervine pentru evaluarea inițială a situației copilului și a familiei sale conform procedurilor operaționale de lucru (se întocmește un Raport de evaluare inițială în 72 de ore de la sesizare din care rezultă confirmarea sau infirmarea cazului, se stabilesc serviciile specializate și dacă se impune o măsură de protecție specială pentru copil) în baza Legii 272 /2004. În cazuri de violență asupra copilului la evaluarea inițială este solicitată Poliția și un reprezentant al  Primăriei / SPAS”, a adăugat Geanina – Marina Ianc.

Hunedorenii care cunosc cazuri de violență în familie, în care copiii sunt cei maltratați, neglijați sau abuzați pot să facă reclamații la sediul DGASPC Hunedoara sau să sune la Tel. / Fax 0254. 233.341 / Tel. copilului 0254.983 sau telefonul de serviciu 0800.110.203.

Tags