glasul-hd.ro Web analytics

Eveniment

Ordin de protecție și dosar penal pentru amenințări

O femeie din municipiul Vulcan, amenințată de fostul concubin, a obținut ordin de protecție provizoriu împotriva acestuia. Poliția municipiului Vulcan a fost chemată luni seară în jurul orei 19:00, de femeia în vârstă de 37 de ani, ca urmare a faptului că fostul partener de viață a formulat amenințări la adresa sa, cât și a familiei sale.

Motivul scandalului provocat de bărbat este că femeia nu mai dorește să continue relația cu el. Echipajul de poliție ajuns la fața locului a constatat că nici o persoană nu a fost agresată fizic, iar bărbatul se afla în stare de ebrietate. Conflictul a fost aplanat de polițiști. Scandalagiul s-a ales cu un dosar penal pentru ameninţare, dar şi cu un ordin de restricţie provizoriu emis de poliţişti pentru o perioadă de cinci zile.
Potrivit unui ordin al Ministrului Afacerilor Interne intrat în vigoare la sfârșitul lunii decembrie a anului trecut, poliţiştii care intervin în cazurile de violență domestică pot emite, după analizarea situației, pe baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protecţie provizoriu, valabil cinci zile. Până la intrarea în vigoare a ordinului amintit, victimele erau nevoite să aștepte ordinul de restricție emis de judecător.
Până acum poliţiştii care interveneau la scandalurile domestice nu puteau emite ordine de restricţie temporare şi nici nu puteau să intre în locuinţa în care se derula scandalul fără acceptul proprietarului.
De acum poliţiştii pot dispune și alte măsuri pentru a proteja persoanele agresate: păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia, față de reședință, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate sau, dacă este cazul, predarea către poliție a armelor deținute de acesta. Ordinul prevede și modul în care polițiștii trebuie să acționeze în situații speciale, spre exemplu în cazul evacuării agresorului din imobil. De la sfârșitul anului trecut, la nivelul judeţului Hunedoara au fost emise patru ordine de protecţie provizorii, faţă de persoane din localităţile Vulcan, Petroşani, Hunedoara şi Ilia, care s-au manifestat violent în raport cu membrii familiei.