glasul-hd.ro Web analyticsActualitate

În opinia autorităţilor, cetăţenii sunt vinovaţi pentru grozăvia din Valea Seacă

Zeci de câini fără stăpân au fost ridicaţi în ultimele zile din zona Valea Seacă, de la marginea oraşului Hunedoara. În pădurea din apropiere au fost descoperite „cuiburi” de hrănire a câinilor sălbăticiţi. Atât veterinarii cât şi reprezentanţii Primăriei spun că, orice s-ar face, problema nu se va rezolva până când simplii cetăţeni nu vor coopera.

Imediat după vestea devorării cadavrului unui bărbat de către o haită de câini sălbăticiţi din zona Valea Seacă, Primăria Hunedoarei a cerut Serviciului Judeţean de Protecţie a Animalelor fără Stăpân (SJPAS) „măsuri radicale împotriva câinilor fără stăpân”. SJPAS a răspuns că, doar în mai, iunie şi iulie, din Valea Seacă au fost capturaţi peste 50 de câini fără stăpân. Apoi a aplicat un plan mai amplu de capturare. S-au făcut trei „incursiuni” în zonă, până acum, şi au fost ridicaţi 73 de câini (57 adulţi, de talie mare şi 15 pui). În acest bilanţ sunt incluşi şi câinii „culeşi” de pe străzile Mureşului, 1 Decembrie (fostă Moldovei) şi din zona stadionului.

Localnicii ascund câinii

Reprezentanţii autorităţilor susţin că fenomenul câinilor comunitari nu va dispărea atâta timp cât ei sunt hrăniţi de foarte mulţi localnici, iar alţi localnici, în locă să-şi sterilizeze patrupedele, preferă să arunce puii acestora în stradă
Reprezentanţii autorităţilor susţin că fenomenul câinilor comunitari nu va dispărea atâta timp cât ei sunt hrăniţi de foarte mulţi localnici, iar alţi localnici, în locă să-şi sterilizeze patrupedele, preferă să arunce puii acestora în stradă

Şeful SJPAS, Adrian Cioran, spune că serviciul pe care îl conduce a intervenit deja de trei ori în zona Valea Seacă doar în ultimele două săptămâni şi că mai e nevoie de alte acţiuni în aceeaşi arie. Eficienţa incursiunilor hingherilor este însă limitată de doi factori: vegetaţia abundentă din zonă şi opoziţia unora dintre proprietarii de grădini de aici. „Noi tranchilizăm câinele, anestezicul îşi face efectul abia în 5 – 10 minute, timp în care câinele fuge şi se ascunde. Mulţi dintre câini sunt ascunşi chiar de către proprietarii de grădini din zonă. Noi nu putem intra pe proprietăţi private. Oamenii nu înţeleg ideea de a avea un câine. Nu faci nimic bun dacă-i arunci o bucată de pâine de la etajul 6 şi nu-ţi asumi apoi nicio responsabilitate. În unele cazuri, noi îi capturăm, iar oamenii din zonă vin la adăpost, îi adoptă, dar apoi îi lasă, din nou, în libertate. Pentru astfel de fapte sancţiunile merg de la 500 la 2000 de lei. Pe de altă parte, cam o dată la două luni, un angajat de-al nostru este lovit grav de cetăţeni. Unul dintre colegi chiar s-a ales cu o rangă-n cap, la o intervenţie derulată în Deva”, spune Adrian Cioran.

„Hrănitori” pentru câinii din pădure

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouţanu, declară că a aflat recent de la angajaţii SJPAS şi Poliţia Locală că în pădurea de pe dealul Cărpiniş s-au descoperit un fel de „cuiburi” în care unii localnici lasă mâncare pentru câinii sălbăticiţi. „S-au găsit cuiburi cu hrană pentru câini cumpărată de la supermarket. Eu nu înţeleg ce e în mintea acestor oameni. Nu-şi dau seama că pot fi chiar ei muşcaţi când merg acolo. Am cerut, e adevărat, măsuri radicale împotriva câinilor fără stăpân, dar orice-ar face SJPAS, Direcţia Sanitar Veterinară şi chiar Poliţia, pe termen lung, nu se rezolvă nimic dacă avem încă mulţi cetăţeni care hrănesc câinii de pe stradă, care-şi aduc câini în curţi şi nu îi sterilizează, care aruncă puiuţii de câine pe stradă”, declară primarul.

DSV aşteaptă… poliţia

Contactaţi de „Glasul Hunedoarei” reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare Hunedoara spun că nu au fost încă informaţi oficial despre situaţia din Valea Seacă. Aceştia adaugă că ei pot intra pe proprietăţi private pentru a verifica situaţia câinilor doar ca însoţitori ai Poliţiei (municipale – n.red.). „E vorba de o chestiune procedurală pe care Poliţia trebuie să o rezolve în prealabil. Noi putem însoţi echipajele de poliţie pentru partea tehnică a intervenţiei (cea referitoare la identificarea şi evaluarea situaţiei animalelor vizate de verificare – n.red.)”, explică Leontin Laslău, purtător de cuvânt al DSV Hunedoara. Reprezentanţii IPJ Hunedoara spun că au în vedere problema de la Valea Seacă. „Am înţeles de la colegii de la Ordine Publică faptul că, în baza Ordonanţei de Urgenţă 55 din 2002, ei pot verifica şi sancţiona persoanele care deţin câini dar nu-i înregistrează în evidenţe. Foarte probabil colegii de la Ordine Publică vor efectua verificări şi în zona amintită de dumneavoastră”, spune Laura Nistor, purtător de cuvânt al IPJ Hunedoara.

În urmă cu mai bine de o săptămână, în Valea Seacă a fost găsit cadavrul unui bărbat în vârstă de 53 de ani. Acesta decedase în urma unui infarct, însă, la scurt timp după aceea, trupul său a fost sfâşiat de o haită de câini din zonă, fiind vorba, foarte probabil de câini sălbăticiţi şi agresivi.

Back to top button