glasul-hd.ro Web analytics

ActualitatePolitică

Oficial, Deva nu mai are primar. Prefectul a semnat ordinul de încetare a mandatului lui Mircia Muntean

Începând de ieri, municipiul Deva nu mai are, oficial, primar. Prefectul județului Hunedoara a semnat ordinul de încetare a mandatului de edil al lui Mircia Muntean, după ce a primit toate documentele de la instanța care l-a condamnat, respectiv minuta sentinței definitive, dar și documentul prin care Tribunalul București a pus în aplicare hotărârea judecătorilor, respectiv mandatul de executare a pedepsei.

Condamnat definitiv la șase ani de închisoare cu executare și dus la Penitenciarul Deva, din Bârcea Mare, Mircia Muntean a fost primarul municipiului reședință de județ până ieri. „Am primit actele pe care le așteptam, acum am semnat ordinul de încetare a mandatului”, a declarat ieri după-masă prefectul județului Hunedoara, Fabius Kiszely. După semnarea ordinului, acesta va ajunge, în această dimineață, la Primăria municipiului Deva, iar apoi o treime din consilierii locali vor trebui să convoace o ședință de îndată, ședință la care va fi aleasă persoana care va avea atribuții de primar. Cel mai probabil, ședința de îndată va avea loc joi dimineața, înainte de ședința ordinară care ar fi trebuit să aibă loc în aceeași zi. Reprezentanții administrației locale susțin că, deocamdată, nu știu dacă această ședință ordinară va avea loc, întrucât ea a fost convocată de primarul Mircia Muntean, iar legislația actuală nu prevede ce trebuie să facă instituția dacă edilul ajunge, între timp, la închisoare.

Când vor fi alegeri?

Potrivit Legii 215/2001 a administrației publice locale, mandatul primarului încetează de drept în condițiile legii statutului aleșilor locali, în cazul lui Mircia Muntean – condamnat definitiv la închisoare cu executare. De asemenea, aceeași lege prevedea la articolul 69, aliniatul 6, că alegerile se organizează în termen de maximum 90 de zile de la data pronunțării hotărârii instanței, dar acest articol a fost abrogat în luna mai a anului 2015, astfel că, astăzi, Guvernul nu are nicio limită de timp în organizarea alegerilor. Persoana care va fi aleasă de consilierii locali să preia atribuțiile de edil al municipiului Deva va conduce administrația locală până la data la care vor avea loc alegeri.

Tags