O treime din producția mondială de carne se pierde. Băncile pentru alimente ar putea fi soluția

Risipa alimentară este o realitate cu care se confruntă întreaga industrie a cărnii și nu numai. Companiile care nu își eficientizează procesul de producție riscă să înregistreze pierderi mari.
Consultantul de specialitate Emilio Becker, prezent la Carnexpo 2019, a declarat faptul că o treime din producția mondială de proteine animale se pierde. “Aruncăm 33% din producție. Asta e o mare problemă și o mare provocare pentru FAO. Cam 18-20% se pierde din cauza retailerilor. Termenul de valabilitate este un artificiu. Sunt multe produse care în mod normal nu au termen de valabilitate, dar noi îl punem pentru că suntem obligați. De exemplu, dacă tu vinzi carne refrigerată în termen scurt, dacă este pește, carne care are două zile până la termenul de expirare, marfa este lichidată sau aruncată. Este o marfă bună, pe care o poți consuma cu toată garanția pentru sănătate, dar noi o aruncăm. Și asta reprezintă cam 20% din producția mondială pe care o aruncăm din cauza lipsei de management bun pe zona de retail. Aici trebuie să găsim o soluție pentru că e păcat fiindcă sunt atâția oameni în lume care mor de foame și noi aruncăm 33% din mâncare”, spune Emilio Becker.
O soluție viabilă ar fi predarea acestor produse aflate încă în termen de valabilitate unor bănci pentru alimente, care se ocupă mai departe de distribuirea lor către beneficiari: cantine sociale, centre pentru bătrâni sau alte ONG-uri care se ocupă de cazuri sociale.
“Ideea unei bănci de alimente a apărut în piață în momentul în care s-au dezvoltat marile rețele de supermarketuri, de peste 40 de ani în Statele Unite și de peste 30 de ani în Europa. O bancă colectează produse de la orice agent economic care are un surplus de marfă ce consideră că nu se mai poate vinde, iar Banca la rândul său lucrează cu alte organizații care au programe sociale sau cu beneficiari direcți. Banca, plecând de la modelul european, înseamnă un depozit de alimente care respectă toate normele de siguranță, de trasabilitate, care primește produse diverse, de la fructe, lactate până la carne congelată. În plus, ca orice agent economic, respectă toate cerințele impuse, de la transport, la depozitare și manipulare a alimentelor. Are spații special amenajate pentru depozitarea lor în condiții de maximă siguranță. Noutatea de pe piață este că noi putem colecta cantități foarte mari. Atunci când încheiem un parteneriat cu un producător, un angrosist sau un retailer care are astfel de produse, noi preluăm orice cantitate”, a declarat Gabriel Sescu, președintele Băncii pentru Colectarea și Distribuția Alimentelor din România, în cadrul conferinței PROFOOD, organizată la Carnexpo.
Banca le oferă companiilor posibilitatea de a dona aceste alimente, evitând astfel costurile suplimentare pe care firmele le-ar înregistra cu distrugerea acestor produse.
Există și companii care au rezolvat din start problema risipei, utilizând la maxim toate resursele. Un exemplu în acest sens este Cris-Tim, care reușește să transforme inclusiv reziduurile în surse de energie.
“Tot ce ne rămâne rest pe partea de producție și materii prime transferăm într-o stație de biogaz pe care o folosim ca să ne furnizăm pe de o parte curent electric și pe de alta abur pentru celule de afumare. Transformăm toate aceste reziduuri către o sursă curată de energie. Totodată, în procesul de ambalare căutam să reducem cât mai mult consumul de plastice, de film și în același timp să rămână un produs estetic și un produs care să poată fi pus corect la raft. Avem multe măsuri pe care le dezvoltăm pentru a proteja mediul și a reduce risipa pentru ca la final de zi risipa aia înseamnă niște costuri în plus pentru noi și implicit un cost mai mare pe produs”, a afirmat Radu Timis Jr, CEO Cris-Tim.
One Comment