glasul-hd.ro Web analytics


ActualitateAdministrație

Nota de plată pentru „iluminițe”. Peste 5 miliarde de lei vechi au fost achitați de Primăria Deva pentru ornamentele de iarnă

Administrația locală din Deva a achitat factura pentru închirierea ornamentelor de iarnă. Peste 510.000 de lei. Adică, în bani vechi, peste cinci miliarde de lei. Asta în contextul în care municipiul reședință de județ a fost cel mai slab luminat de sărbători. Primăria a achitat și „luminițele” de pe cetate, peste 70.000 de lei, deși acestea nu au funcționat decât câteva zile. Și atunci, nu toate cele 100 de perdele luminoase contractate.

Conform contractului încheiat cu firma MK Illumination SRL, Primăria Deva ar fi trebuit să achite suma de 550.000 de lei, fără TVA, pentru ornamentele de iarnă închiriate. În urma imensului scandal, în care cotidianul „Glasul Hunedoarei” a arătat cum ornamente în valoare de peste 100.000 de lei nu existau în realitate, deși ele figurau în documentele primăriei, pe un centralizator pus la dispoziție de adminstrația locală, rând pe rând, „luminițele” au apărut. Unele dintre ele au fost mutate din locația inițială, cum este cazul bradului care ar fi trebuit să existe în fața Primăriei, dar el a fost mutat în parcul de la cetate, după ce ziarul nostru a pornit ancheta. Și astfel de exemple pot continua. Instalațiile prevăzute pe acte pentru sediul Primăriei au fost mutate în alte zone ale orașului, o parte dintre cele de pe aleea pietonală au ajuns pe bulevardul 22 Decembrie, iar cele din piața Arras au fost mutate pe bulevardul Dacia și în Piața Unirii. Alte ornamente însă nu au apărut. Este vorba despre un brad artificial tridimensional și două figurine tridimensionale din Piața Victoriei, dar și fântâna tridimensională care ar fi trebuit să existe în sensul giratoriu de la gară. Fântâna, spuneau reprezentanții adminstrației locale, a fost mutată în zona hotelului Sarmis, doar că aceasta era mult mai mică decât cea din acte. Deși edilul municipiului Deva ne-a tratat cu ironie atunci când am ridicat problema dimensiunilor fântânii, în final s-a dovedit că reporterii „Glasul Hunedoarei” aveau dreptate. Fântâna nu a fost plătită de Primărie! Și nici celelalte ornamente care, vizibil, nu existau. Toate, în valoare de 32.400 de lei. Administrația locală a achitat suma de 507.211,37 de lei, fără TVA, nota de plată pentru „iluminițele” de iarnă. Diferența dintre suma inițială de plată, respectiv 550.000 de lei, și suma care a fost plătită, este de aproximativ 48.000 de lei. Dacă scădem banii care nu au fost achitați pentru instalațiile inexistente, rezultă o sumă de aproximativ 15.000 de lei, bani cu care firma MK Illumination SRL a fost penalizată, conform contractului, pentru 23 de zile de închiriere, conform celor spuse de reprezentanții Primăriei.

Luminițele de pe Cetate au fost plătite. Fără să lumineze

În decembrie, la doar o zi după ce reporterii „Glasul Hunedoarei” publicau primul material al acestei anchete, în care arătau că cele 100 de perdele de pe Cetate nu există, reprezentanții Primăriei spuneau, sus și tare, că noi dezinformăm, și că, de fapt, perdelele sunt acolo, doar că nu le vedem din cauza iluminatului arhitectural al monumentului. În aceeași zi, am făcut o vizită pe Cetate, și am dovedit cu fotografii, că doar 15 dintre acele perdele luminoase existau acolo. Urmare a acestui fapt, au mai apărut câteva ornamente, dar nu 100. Totuși, administrația locală a plătit, conform informațiilor furnizate, ieri, de Primăria Deva, 71.884 de lei pe cele 100 de perdele luminoase, cu leduri albe, dimensiuni de 2×3 metri, cu un număr de minim 600 de leduri pe bucată. Asta, deși luminițele nu au funcționat nici măcar o săptămână, și atunci nu toate. Cu toate acestea, și în acest ultim moment, primăria spune că luminițele de pe cetate au funcționat din data de 17.12.2015 până în 28.01.2015.

Tags
Back to top button
Close
Close