glasul-hd.ro Web analytics


ActualitateAdministrație

Negocieri pentru căldură în Valea Jiului

Reprezentanţii societăţii Termoficare S.A. Petroşani şi cei ai Complexului Energetic Hunedoara au început luni negocieri pentru furnizarea de căldură în cel mai mare oraş din Valea Jiului. Primarul Tiberiu Iacob – Ridzi îşi menţine declaraţia de luni, considerând că managerul CEH ar trebui să-şi dea demisia.

Luni, Complexul Energetic Hunedoara anunţa că este dispus să furnizeze căldură în Petroşani. Punea însă şi o condiţie: garanţii că agentul termic va fi plătit la timp şi că nu se va mai întâmpla la fel ca până acum – termocentrala furniza căldură, dar de plătit, beneficiarii uitau să plătească. Tot luni, CEH amintea că are de recuperat 57 de milioane de lei de la distribuitorul de termoficare din Petroşani.

Negocieri prelungite

„Ieri, s-au început discuţii cu reprezentanţi ai societăţii Termoficare S.A. Petroşani. Problema este că şi această societate este în insolvenţă, problema falimentului ei s-a întors la instanţa de fond şi, în plus, nu are eficienţă de distribuţie. Furnizarea agentului termic trebuie să fie precedată de garanţii astfel încât să avem siguranţa că fiecare gigacalorie furnizată va fi plătită. Nu comentez declaraţia domnului Ridzi (care cerea demisia lui Chiuzan – n. red.) pentru că nu vreau să mă lansez într-o dispută de acest gen. Avem nevoie de aceste garanţii pentru a nu fi noi, apoi, acuzaţi, că am luat o decizie economică proastă într-o perioadă extrem de dificilă a CEH (societate în insolvenţă, practic, cu ambele picioare în groapă – n.red)”, ne-a declarat ieri directorul Complexului Energetic Hunedoara, Cosmin Chiuzan. Acesta a adăugat că decizia finală privind furnizarea agentului termic va fi luată împreună cu administratorul special al CEH şi a mai estimat că furnizarea efectivă de căldură nu va putea începe decât, cel mai devreme, săptămâna viitoare.

Măsuri provizorii pentru şcoli

Tiberiu Iacob-Ridzi a declarat ieri, pentru „Glasul Hunedoarei”, că îşi menţine poziţia privind necesitatea demisiei lui Cosmin Chiuzan: „Ştia de problema asta încă de acum două săptămâni, când am discutat la Deva. Durează atât de mult până se va furniza căldură din cauza procedurilor lor de pornire a instalaţiilor. Ce fel de garanţii să putem noi oferi? Termoficare S.A. va face o comandă fermă, CEH va factura şi de plătit se va plăti. Noi putem da garanţii că vom plăti partea noastră (a Primăriei – n.red.). Rămân la părerea că problema căldurii a apărut din cauza managementului deficitar al CEH”.

Primarul Petroşaniului spune că 2.000 de apartamente conectate la sistemul centralizat nu beneficiază de căldură. Este vorba despre 6.000 de oameni. Acestora li se adaugă peste 5.000 de copii care învaţă în şcolile din oraş. „Am recomandat ca, în sălile de clasă, să se monteze radiatoare, dar acestea sunt insuficiente. Sper ca până la finele acestei săptămâni să pornim căldura pe bază de gaz metan în patru şcoli, iar săptămâna viitoare acelaşi lucru să se întâmple în două licee”, mai spune Iacob – Ridzi.

Tags
Back to top button
Close
Close