glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

Monumentele din judeţ vor fi monitorizate din satelit

Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva (MCDR) este partener într-un proiect mai amplu în urma căruia mai multe monumente din judeţ ar putea beneficia de o serie de soluţii inovative pentru monitorizare şi conservare.

Proiectul are patru componente principale care vizează diferite măsuri pentru conservarea monumentelor istorice. O primă componentă constă în monitorizarea obiectivelor prin satelit: „Imaginile satelitare sunt de o rezoluţie foarte bună şi pot veni atât în ajutorul specialiştilor cât şi în ajutorul autorităţilor locale şi judeţene pentru că acoperă o arie mult mai mare decât alte tipuri de imagini. Astfel de monitorizări satelitare s-au mai făcut în România, de exemplu la Cetatea Sighişoarei”, explică Ioana Popiţiu, responsabilul de proiect din partea MCDR. „Noi suntem parteneri în alte două componente principale ale proiectului. E vorba despre aplicarea nanotehnologiei în materiale şi tehnici de conservare a artefactelor non-organice şi despre reconstrucţia 3 D a unor obiective istorice. Deocamdată nu au fost desemnate monumentele din judeţul Hunedoara care vor fi incluse în proiect”, adaugă Ioana Popiţiu.

Proiectul are o valoare totală de 5,2 milioane de lei, se va derula pe durata a aproape trei ani, a fost contractat de Agenţia Spaţială Română şi este derulat în parteneriat cu Muzeul Unirii din Alba Iulia, Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Chimie Bucureşti şi Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti. Banii provin de la Uniunea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării.

Back to top button