glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Mintia, victimă colaterală a disputelor politice

În timp ce unii directori ai CEH vor cărbune indonezian pentru Mintia, senatorul Resmeriţă îi ameninţă cu demiterea

Ceea ce părea a fi o soluţie salvatoare pentru problema de mediu a Termocentralei Mintia se transformă într-o dispută PSD vs. ALDE. Directorul termocentralei Mintia, Ioan Conţ, a declarat săptămâna trecută că aducerea cărbunelui indonezian aici ar fi o soluţie (lucru acceptat şi de directorul general al CEH, Samuel Dioane, membru PSD). Imediat a reacţionat însă senatorul PSD Cristian Resmeriţă (foto) care le-a reamintit acestora că apartenenţa la un partid nu le garantează postul.

Încă din luna noiembrie a anului trecut, conducerea Complexului Energetic Hunedoara studiază posibilitatea folosirii de cărbune importat din Indonezia în Termocentrala Mintia. Cărbunele de import are un conţinut foarte mic de sulf şi lasă puţină cenuşă, aşa că investiţiile pentru conformarea la normele de mediu, estimate între 25 şi 50 de milioane de euro, nu ar mai fi necesare. De fapt, soarta Termocentralei Mintia atârnă de un fir de aţă încă din 2015, de când Garda de Mediu a dispus oprirea activităţii pe motiv de neconformare la legislaţia în domeniu. Decizia a fost contestată în instanţă iar procesul încă se prelungeşte prin tot felul de tertipuri, dar şi acestea, probabil, vor fi epuizate nu peste multă vreme.

„Directorul să-şi revizuiască atitudinea”

Dovadă că ideea este luată cât se poate de în serios, CEH a şi trimis o delegaţie la Ljubljana, unde o termocentrală asemănătoare cu cea de la Mintia foloseşte cărbunele indonezian. Apoi a şi comandat un studiu în valoare de 650.000 de lei pentru a se vedea cum se poate folosi cărbunele amintit şi la Mintia.
Ideea a fost reluată săptămâna trecută, într-o conferinţă de presă a Organizaţiei ALDE Hunedoara, de către Ioan Conţ, directorul Termocentralei Mintia. Senatorul PSD Cristian Resmeriţă (un politician extrem de influent mai ales în Valea Jiului) a reacţionat imediat: „Chiar dacă este susţinut de ALDE, să ştiţi că au mai fost şi alţii susţinuţi de către unii sau alții și când am spus că nu vor mai continua, nu au mai continuat activitatea. Nu îmi fac o ambiție din această chestiune. Îl rog pe domnul director să nu considere că dacă este susținut de ALDE poate să facă astfel de declarații și să-și bată joc de Valea Jiului. Dacă dorește să fie directorul termocentralei de la Mintia și nu fostul director de la Mintia, să-și revizuiască atitudinea în totalitate și să nu considere calitatea de membru ALDE o calitate pe viață” (declaraţie consemnată de www.gddhd.ro). Declaraţia a fost făcută într-o conferinţă de presă în care Resmeriţă a mai spus că, de fapt, atenţionarea sa îi vizează pe toţi directorii CEH.

Conţ: „La mijloc e o neînţelegere”

Unul dintre scenariile analizate la Ministerul Energiei este separarea Termocentralei Mintia de exploatările miniere din Valea Jiului. Pe scurt, minele de huilă (care abia dacă mai produc câte 2.000 de tone pe zi) să „alimenteze” Termocentrala Paroşeni (care are instalaţie de desulfurare), iar Termocentrala Mintia să se descurce pe cont propriu, având cale liberă să cumpere cărbune atât din Valea Jiului (când există vreun surplus) cât şi din import. Opoziţia lui Cristian Resmeriţă este însă un semnal că sunt şanse ca planul amintit să fie anulat. În ultimii ani, Termocentrala Mintia a fost, totuşi, cea care a absorbit cea mai mare parte a producţiei de cărbune din Valea Jiului. Contactat ieri de „Glasul Hunedoarei”, directorul Termocentralei Mintia, Ioan Conţ, a declarat: „La mijloc e o neînţelegere. Cred că nici noi nu am explicat foarte clar dar şi domnul senator, pe care îl apreciez şi îl stimez şi a cărui declaraţie nu doresc să o comentez, a înţeles greşit. Paroşeniul şi Mintia au nevoie zilnic de 5.000 de tone de cărbune: 2800 Mintia, 2.200 Paroşeniul. Acum, minele din Valea Jiului produc doar 1000 şi ceva. Noi am avea nevoie de cărbune de import doar pentru completare, să putem funcţiona cu un grup întreg, nu cu o jumătate, şi să producem astfel venituri şi pentru investiţii şi reparaţii, pe lângă salarii. Cărbunele indonezian ar putea fi o soluţie pentru că investiţia în conformarea la normele de mediu ar fi mult mai mici. Repet, pentru noi Valea Jiului rămâne principala sursă de cărbune, iar cel de import ar fi doar pentru completare”.

Back to top button