glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Mintia intră în iarnă fără să aibă ce pune pe foc

Stocurile de cărbune ale termocentralei de lângă Deva sunt la un nou „minim istoric”, în timp ce un sfert dintre minerii CEH sunt în foi de boală

Termocentrala Mintia funcţionează de pe o zi pe alta. Nu din cauza vreunei iminente închideri dictate de justiţie, nici din cauza vreunei iminente greve, ci, pur şi simplu, din cauza lipsei cărbunelui. Cu doi – trei ani în urmă, la sfârşit de septembrie, termocentrala avea un stoc de 60.000 de tone. Acum nu are nici măcar 5.000 după cum afirmă surse sindicale. O nouă situaţie de criză s-ar putea înregistra chiar la început de noiembrie. De fapt, la Mintia, crizele au devenit regulă.

În ultimele săptămâni, Termocentrala Mintia a ratat (din nou) ocazia de a face profit. Pe piaţă preţurile megavatului au trecut de 700 de lei. Mintia n-a avut „ce pune pe foc” pentru a produce mai multă energie electrică. Mai tot anul producţia de huilă din Valea Jiului a fost sub 2.000 de tone, adică sub 50 la sută din minimul necesar pentru ambele termocentrale ale Complexului Energetic Hunedoara (Paroşeni şi Mintia).

„Rezerva de stat e singura soluţie”

„Stocul de cărbune e aproape de zero şi vom intra în plin program de iarnă fără să avem cărbunele necesar. Ministerul Energiei refuză, deocamdată, să solicite realizarea de stocuri de la rezerva de stat, pentru că rezerva de stat e singura soluţie. De fapt, de la administraţia CEH trebuie să plece hârtiile, apoi să treacă pe la Ministerul Energiei şi aşa mai departe. Anul trecut pe vremea asta aveam un stoc-tampon de 30.000 de tone. Acum doi ani, era de 60.000. E nevoie, pentru o iarnă întreagă, de un stoc de minimum 120.000 de tone. Nu s-a putut constitui din sursele proprii dintr-un motiv simplu: minele din Valea Jiului produc doar 1800 – 2000 de tone pe zi, pe când noi avem nevoie de 4.800 de tone pe zi, iarna”, spune liderul Sindicatului „Solidaritatea”, Cristian Iştoc. Acesta se teme nu doar că Mintia va fi, din nou, pusă în imposibilitatea de a funcţiona, cum s-a întâmplat în vara acestui an, din lipsa cărbunelui, ci tot sistemul energetic naţional s-ar putea prăbuşi. „Complexul Energetic Oltenia nu are stocuri pentru că merge la maximum. La Cernavodă sunt problemele care sunt. Riscăm o pană generală de curent, în iarna următoare şi sunt curios cine-şi va asuma pierderile. La Mintia ne putem trezi în noiembrie că, din nou, nu putem aduce cărbune câteva zile la rând din cauza lucrărilor la linia ferată din zona Simeria. Eu încă mai sper că se vor găsi soluţii astfel încât să nu lăsăm Deva fără termoficare”, adaugă Iştoc.

Cu foile de boală la control

După ce că au probleme de ordin tehnic, exploatările miniere din Valea Jiului duc şi o acută lipsă de personal. El există, doar că o bună parte nu se prezintă la muncă. Aşa se explică, cel puţin parţial, producţia scăzută de huilă. În ultima perioadă, peste 600 de mineri ai CEH s-au aflat în concedii medicale. Conducerea CEH spune că a demarat o serie de verificări pentru a-şi da seama câţi dintre mineri au fost bolnavi cu adevărat şi câţi au fost bolnavi închipuiţi. Sunt mineri care au câte 5 zile de concediu medical, prin foi de boalã primite în regim de urgentã, cu câte 3-4 diagnostice. Vrem sã îi trimitem pe acestia la medici specialisti sã vedem care este starea lor de sãnãtate. Vrem sã vedem dacã acestia mai pot lucra în subteran. În cazurile în care medicii specialisti considerã cã nu mai pot lucra în subteran, îi vom muta pe acesti mineri pe alte posturi. Ne preocupã starea de sãnãtate a  angajatilor nostri. Astfel, noi venim în sprijinul  lor si le dãm locuri de muncã mai usoare”, a declarat Samuel Dioane, directorul general al Complexului Energetic Hunedoara, citat de “Cronica Văii JiuluI”.

4.700

de apartamente din Deva mai sunt conectate la sistemul centralizat de încălzire. Lor li se adaugă şi câteva zeci de unităţi şcolare şi sedii de instituţii.

Tags