glasul-hd.ro Web analytics

Economic

Ministrul Doina Pană, în vizită la CEH: „Sunt optimistă!”

Ministrul secretar de stat pentru Dialog Social, Doina Pană, s-a aflat în judeţul Hunedoara, la finele săptămânii trecute, pentru a participa la conferinţa de alegeri a femeilor social-democrate. Ministrul a profitat de ocazie şi a efectuat o vizită de lucru şi la Complexul Energetic Hunedoara, entitate care înglobează termocentralele Mintia şi Paroşeni, şi patru unităţi miniere din Valea Jiului. Doina Pană spune că perspectivele sunt optimiste în ceea ce priveşte viitorul Complexului Energetic Hunedoara.

„Am profitat de faptul că am fost în zonă, altfel aş fi făcut o deplasare specială, pentru că judeţul Hunedoara este o preocupare importantă pentru noi, fiind un judeţ monoindustrial, cel puţin la ora actuală. Acest lucru se va demonstra în viitor. Legat de Complexul Energetic Hunedoara sunt optimistă, nu doar în urma vizitei, ci şi pentru că aveam date înainte de a veni aici. Am văzut partea foarte modernizată şi ştiu că va exista o investiţie care să îl aducă în faza în care să nu mai aibă pierderi şi să poată să-şi susţină costurile de producţie. Se va întâmpla curând”, a precizat ministrul Doina Pană.

„Guvernul acordă protecţie socială”

Odată cu divizarea CNH şi înglobarea celor patru unităţi viabile în Complexul Energetic Hunedoara, celelalte trei mine au fost incluse în programul de închidere, asumat de Guvern. Închiderea celor trei mine implică şi disponibilizări ale personalului. Programul de concedieri colective a debutat în această toamnă în minele considerate neviabile, respectiv Petrila, Paroşeni şi Uricani. Mina Petrila va mai rămâne cu 573 de mineri, Paroşeni cu 737, iar Uricani cu 564. Disponibilizaţii vor beneficia de măsură de protecţie socială şi plăţi compensatorii. „Noi oferim, în primă etapă, protecţia socială care o facem şi cu restul disponibilizaţilor. Au fost disponibilizări la Oltchim, vor fi şi la CFR, la Poşta Română. Sunt nişte coloşi unde, de-a lungul anilor, s-au înregistrat pierderi uriaşe datorită unei politici total deplasate. La Poşta Română, în condiţiile în care trebuia să fie eficientizată, au fost angajaţi 6.000 de oameni fără justificare. Măsurile de protecţie sunt prevăzute şi pentru disponibilizările de aici. O perioadă de 24 de luni, în funcţie de Contractul Colectiv de Muncă, vor fi acordate sumele care să le permită oamenilor să se reorienteze, să se recalifice şi să se încadreze într-un alt loc de muncă. Omul să nu intre în disperare. Să aibă un interval de timp să-şi reclădească un alt drum”, a adăugat ministrul Doina Pană. Contractele de muncă ale minerilor disponibilizaţi din cele trei unităţi miniere vor înceta în 8 octombrie, iar începând cu jumătatea aceleiaşi luni minerilor li se vor acorda sumele compensatorii.

Vezi și

Close