glasul-hd.ro Web analytics

Administrație

„Mineriada” primarilor se transformă în polemică pe cifre

După două zile de negocieri, primarii din ţară şi Guvernul nu au ajuns la niciun acord privind banii din bugetul naţional care ar trebui să se întoarcă spre comunităţile care, practic, îi produc. Primarii au respins „oferta” Guvernului, ca primăriile să primească 60 la sută din impozitul pe venit, dar să preia toate cheltuielile sociale. Dan Bobouţanu, vicepreşedinte al Asociaţiei Municipiilor din România reuşeşte însă să vadă o „parte plină a paharului”.

Conform lui Bobouţanu, în cadrul Asociaţiei Municipiilor din România se fac acum calcule pentru a se vedea dacă primăriile pierd sau câştigă bani în cazul în care ar accepta propunerea formulată miercuri de premierul Viorica Dăncilă, aceea de a primi 60 la sută din impozitul pe venit, dar de a plăti, în schimb, în întregime salariile tuturor însoţitorilor persoanelor cu handicap (acestea reprezentând cea mai mare pondere din cheltuielile sociale la care se refereau guvernanţii miercuri).

„E bine că se negociază cu adevărat”

„Se fac acum tot felul de calcule la nivelul fiecărei primării. E vorba de calcule care trebuie făcute cât se poate de amănunţit pentru a se ajunge la rezultate corecte. După ce aceste calcule vor fi gata, Asociaţia Municipiilor din România va prezenta un nou punct de vedere pe problema alocărilor de la bugetul de stat către administraţiile locale. Partea bună este că se negociază cu adevărat. Nici la întâlnirea cu ministrul de finanţe şi nici la întâlnirea cu premierul n-a fost vorba de negocieri formale. Pentru prima dată după 30 de ani, s-a negociat doar cu cifrele pe masă, fără să se ţină cont de apartenenţe politice. Este pentru prima dată când se negociază cu adevărat. Dacă am fi avut o asemenea negociere cu mai mulţi ani în urmă, nu s-ar fi ajuns în situaţia de acum. În ce priveşte propunerile avansate de mine, am constatat că a rămas în atenţia publică ideea «întoarcerii» impozitului pe pensiile mai mari de 2000 de lei la primăria localităţii în care domiciliază fiecare pensionar, iar discuţia privind împărţirea impozitului pe salariile navetiştilor între oraşul în care domiciliază şi cel în care lucrează, recunosc, nu are şanse să producă efecte acum (Legea Bugetului intră zilele acestea în dezbatere parlamentară – n.red.), dar e o temă pe care ar trebui să o reluăm cât de curând”, declară Dan Bobouţanu.
Marţi, primarii de municipii din România au forţat o întrevedere cu ministrul de finanţe Eugen Teodorovici atrăgând atenţia că prea puţini bani din impozitele colectate dintr-o comunitate se întorc la comunitatea respectivă. Ei au rămas şi miercuri în Bucureşti, zi în care au forţat o întâlnire cu premierul Viorica Dăncilă, fără să ajungă însă la un rezultat mulţumitor.

Citeşte şi:
https://glasul-hd.ro/cum-incercat-dragnea-sa-si-pacaleasca-primarii/