glasul-hd.ro Web analytics

Publicitate

Microsomnul. Un fenomen ciudat, dar deosebit de periculos pentru șoferi

Când te uiți la un film se prea poate să ațipești pentru ceva timp ca să te trezești peste câteva secunde că ai ratat o scenă importantă. E frustrant când ți se întâmplă asta, dar nici nu se poate compara cu momentul când ațipești la volan. Atunci, orice secundă parcă durează o eternitate și din cauza acestui fenomen numit microsomn poți ajunge în situații dintre cele mai tragice fără voia ta.

Microsomnul poate fi atât enervant, cât și periculos

Depinde doar de momentul în care îl experimentezi. În România, zeci de persoane plătesc cu viața din cauza asta, atât șoferi, cât și pasageri și victime colaterale. Dar hai să vedem mai bine ce este mai exact microsomnul și cum ajunge să se producă.

Microsomnul face referire la episoade foarte scurte de somn, de mai puțin de 30 de secunde, momente când nici nu ne dăm seama că am ațipit. De cele mai multe ori când experimentăm această stare, creierul nostru trece rapid între a fi adormit și a fi treaz. Ți se întâmplă asta când:

  • Te trezești din cauza unui spasm al corpului sau ți-a căzut capul în față
  • Caști și clipești extrem de des
  • Nu ești conștient de ce tocmai s-a întâmplat
  • Îți vine greu să procesezi o informație

Pericolele microsomnului la volan

Dacă ești acasă la tine pe canapea și cazi într-un microsomn, se poate să fie doar iritant, dar foarte puțin probabil să devină periculos. În schimb, în alte situații cum ar fi condusul poate deveni un pericol atât pentru tine, cât și pentru cei din jur. Și totuși, în România multe accidente auto au avut loc din cauza adormitului la volan – sau a acestui microsomn periculos.

Multe tamponări și ieșiri de pe șosea au fost corelate cu ațipitul șoferului. Microsomnul este cu atât mai periculos pentru șoferi cu cât nu e nevoie decât de câteva secunde pentru a face o greșeală la volan. Dacă, de exemplu, ațipești timp de 3 secunde și ai doar 50 de km pe oră, poți merge în jur de 100 de metri în direcția greșită. Așa poți ajunge cu mașina pe sensul celălalt de mers, unde ceilalți participanți la trafic conduc corect.

Microsomnul și lipsa de somn odihnitor

Există o mare legătură între lipsa de somn și acest fenomen numit microsomn. Lucrul în ture și orele lucrate peste program pot fi o parte din cauze. Cine nu doarme suficient până și o singură noapte, se poate confrunta cu această problemă îngrijorătoare.

Cum poți preveni microsomnul în cazul tău?

  • Schimbă ceea ce faci. Dacă lucrezi la același lucru încontinuu de mai bine de jumătate de oră, încearcă să te ridici și să te miști un pic sau să schimbi sarcina cu alta.
  • Trage un pui de somn. Câteodată chiar nu poți să-ți revii atunci când ți-e somn. Dormi timp de 20 de minute sau un pic mai mult pentru a-ți ajuta organismul să-și revină. Pune-ți și o alarmă ca să fii sigur că te trezești.
  • Bea un pic de cafea. Permite însă băuturii calde vreo 30 de minute înainte să-și facă efectul și nu o consuma în niciun caz înainte de culcare.

Ține minte toate aceste lucruri, plus ai grijă să nu te urci la volan dacă știi prea bine că seara dinainte nu ai avut un somn îndeajuns de lung și de odihnitor.

Back to top button