glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Medalie de aur pentru muzeul devean la Salonul Internațional „Traian Vuia”

În mai argintul, în iunie aurul. Este vorba despre Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva care a obținut de curând Medalia de aur la Salonul Internațional de Invenții și Inovații „Traian Vuia”, după ce în luna mai, instituția a fost distinsă cu medalia de argint la Salonul European de Inventică „Euroinvent”.

În perioada 13-15 iunie 2018, muzeul devean alături de celelalte instituții partenere în cadrul Proiectului Complex (RO-CHER), contractat de către Agenția Spațială Română, a participat la cea de-a III-a ediție a Salonului Internațional de Invenții și Inovații „Traian Vuia”. Evenimentul, desfășurat la Casa Tineretului din Timișoara și organizat de către Societatea Inventatorilor din Banat, a reunit 300 de invenții din Rusia, Belarus, Moldova, Serbia, Muntenegru, Ungaria, Croația, China și România din domenii precum mecanică, electronică, informatică, construcții, instalații, medicină, securitate-salvare, agricultură, protecția mediului și altele. Multe dintre acestea au fost premiate la saloane naționale și internaționale de profil din București, Cluj, Iași, dar și Geneva, Bruxelles, Nurnberg, Chișinău și Zagreb. MCDR Deva a obținut Medalia de aur a Salonului. „Diploma și medalia au fost acordate Proiectului component nr. 2 din cadrul RO-CHER, <Nanotehnologia – abordare inovativă cu dezvoltare de materiale și tehnici pentru salvgardarea patrimoniului cultural>, fiind nominalizate următoarele persoane implicate în proiect: Irina Fierăscu, Radu Claudiu Fierăscu (Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Chimie și Petrochimie București), Ioana Popițiu, Liliana Țolaș (MCDR Deva), Gabriel Rustoiu, Constantin Ioan Inel (Muzeul Național al Unirii Alba Iulia) și Alina Orțan (Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București), instituția menționată pe diplomă fiind INCDCP-ICECHIM. Reamintim că în luna mai 2018, același proiect a obținut Medalia de argint a Salonului European de Inventică EUROINVENT (European Exhibition of Creativity and Innovation), eveniment care s-a desfășurat la Palatul Culturii din Iași”, a declarat managerul muzeului devean, Liliana Țolaș.

Proiectul este susținut financiar de Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării, fiind contractat de către Agenția Spațială Română. Denumirea proiectului este: „Proiect complex multidisciplinar pentru monitorizarea, conservarea, protecția și promovarea patrimoniului cultural românesc” (RO-CHER), iar partenerii sunt Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Chimie și Petrochimie București, Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, alături de Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva.

 

 

Back to top button