glasul-hd.ro Web analytics

Administrație

Managerul Teatrului din Petroșani, picat la evaluarea anuală. Cosmin Rădescu acuză o “execuție”

Protest în fața Teatrului Dramatic “I. D. Sârbu” din Petroșani și protest al mai multor oameni de teatru din țară după ce managerul instituției, Cosmin Rădescu, a “picat” la evaluarea anuală făcută de comisia întrunită la Consiliul Județean Hunedoara. Managerul acuză o “execuție”. În acest scandal este vehiculat numele administratorului județului Hunedoara, Costel Avram, care nu l-ar mai dori pe Rădescu manager la Teatrul din Petroșani.

În fiecare an, activitatea managerilor instituțiilor de cultură din subordinea Consiliului Județean Hunedoara este evaluată de o comisie. Evaluarea cuprinde și un interviu cu managerul în funcție, care susține în fața comisiei raportul de activitate și lucrurile pe care consideră că le-a realizat în beneficiul instituției.

Cosmin Rădescu a fost evaluat pentru activitatea din 2018 și s-a prezentat marți dimineață la interviu în fața comisiei. Membrii comisiei de evaluare au fost: Daniel Dan, secretar al Consiliului Județean Hunedoara, Radu Nichifor, director artistic al Teatrului “Fani Tardini” din Galați, și Bogdan Caragea, director de scenă la Teatrul de Stat din Constanța. Nota primită de Cosmin Rădescu la evaluare a fost 6,37 și avea nevoie de minim 7. În 2018, Cosmin Rădescu a fost evaluat cu nota 9.75. Managerul teatrului acuză că la Consiliul Județean Hunedoara s-a vrut “decapitarea” lui.

Rădescu susține că obiectul evaluării era, practic, dacă ceea ce și-a asumat ca manager a realizat sau nu în 2018. Potrivit managerului, rezultatele de la Teatrul din Petroșani sunt mai mult decât pozitive: încasările sunt depășite, numărul de spectatori, toți indicatorii din raportul de management au fost depășiți cu aproape 50%. În condițiile în care a avut personal mai puțin, a făcut mai mult decât și-a asumat prin programul de management. “E o execuție, fără discuție. Evaluarea mea a avut loc după o lună de la evaluarea celorlalți manageri de instituții de cultură pentru că au căutat, și știu asta din surse foarte sigure, au căutat oameni de specialitate care să facă parte din comisia mea și să mă decapiteze. Și a trebuit ceva timp să găsească trei oameni care să facă chestiunea asta”, a declarat pentru Glasul Hunedoarei managerul Teatrului din Petroșani.

Daniel Dan: „Lucrurile s-au derulat foarte, foarte obiectiv

Președintele Comisiei de evaluare, Daniel Dan, susține că în comisie procedura este foarte clară. Se evaluează criterii, subcriterii și este un punctaj matematic. “Evaluarea și criteriile au fost absolut obiective. Lucrurile s-au derulat foarte, foarte obiectiv. Managerul a avut, de exemplu, un subcriteriu unde a luat notă maximă și altul la care a avut notă mică. E o grilă ce vorbește de la sine, care nu lasă loc de subiectivism. În comisie au fost oameni de specialitate care știu ce înseamnă managementul unui teatru”, a declarat Daniel Dan.

Întrebat despre diferența de evaluare dintre anul acesta și anul trecut, Daniel Dan susține că managerul a avut multe lucruri de îndeplinit și nerealizate ca indicatori, că a existat o diferență între ce și-a propus și ce a realizat. Proiectul de managament este pe 5 ani și se evaluează în fiecare an cât s-a făcut.

Costel Avram: “S-a ocupat o comisie de specialiști”

Cosmin Rădescu susține că nota primită la evaluare are legătură cu răfuiala directă a administratorului județului Hunedoara, Costel Avram, cu el. Managerul teatrului mai spune că a fost amenințat de Costel Avram cu demiterea.

Și în presa din Valea Jiului a apărut informația că Rădescu ar fi victima unei “hărțuiri” din partea lui Costel Avram. Gazeta de dimineața a publicat fotografia unui comentariu scris de Costel Avram pe Facebook fostului manager al teatrului, Nicoleta Lucreția Bolca, în care se exprima despre Cosmin Rădescu în următorii termeni: “Cel care conduce astăzi (teatrul – n. red.) este un înfumurat și trăiește din ceea ce ai făcut tu aici”.

Costel Avram susține că nu are nicio implicare în evaluarea managerului Teatrului din Petroșani. “Nu comentez lucrul acesta. Este o comisie formată din specialiști care s-a ocupat de evaluarea managerului”, a declarat administratorul județului pentru Glasul Hunedoarei.

Despre comentariul de pe Facebook, Avram spune că este o postare mai veche, înainte să fie administrator public al județului, și că a fost părerea lui personală, la care are dreptul, despre managerul Teatrului din Petroșani.

Tags