glasul-hd.ro Web analytics


Eveniment

Luptă inegală cu moartea, în subteran, la Lupeni. Trei mineri au fost blocaţi într-un abataj, 400 de metri adâncime. Unul dintre ei a murit

UPDATE:

După mai bine de 11 ore, doi dintre mineri au fost salvați. Unul dintre ei a fost transportat la Spitalul municipal Petroșani, cu răni minore, dar pentru cel de-al doilea s-a luat decizia de a fi transferat, cu elicopterul, la Spitalul Floreasca, din Capitală.

Din nefericire, al treilea miner nu a putut fi salvat. Medicii au putut doar să constate decesul.

Tavanul unui abataj aflat la 400 de metri sub nivelul solului, la Exploatarea Minieră Lupeni s-a surpat ieri, în jurul orei 13.55. Aseară zeci de salvatori minieri şi colegii de la de la exploatarea amintită încă mai încercau să ajungă la cei trei mineri rămaşi între sutele de metri cubi de rocă şi cărbune.

Conform primelor informaţii, incidentul a avut loc în timp ce o echipă de 11 mineri încerca să mute parte din structura de susţinere a abatajului câţiva metri mai în faţă. „Abatajul frontal panou 7C, stratul 3, bloc IV, orizont 330” este indicaţia oficială şi tehnică a locului. Abatajul e lat de aproximativ patru metri şi înalt de doi metri. Într-un comunicat oficial se arată că surparea s-a produs „în urma deranjării susţinerii abatajului”. Opt dintre mineri au reuşit să se salveze. Unul dintre aceştia a ajuns la spital cu traumatisme toracice şi o lovitură la maxilar. Trei, cu vârste cuprinse între 39 şi 43 de ani, au rămas blocaţi.

Filmul după-amiezii

În jurul orei 16.00, directorul Complexului Energetic Hunedoara, Viorel Stancu, declara pentru „Glasul Hunedoarei” că surparea s-a produs pe o lungime de 24 de metri şi că se lucra la degajarea zonei după metodele obişnuite din subteran: „cu lopata, cu sapa, cu picamerul, cu târnăcopul, pentru că alte metode nu există”. „Se aud două voci distincte de dincolo de surpare dar, deocamdată, nu se poate comunica cu acei oameni. Cauza şi împrejurările în care s-a produs evenimentul nu au fost încă stabilite, aşa că nu are rost să facem supoziţii”, mai spunea Stancu.

La scurt timp după aceea, Inspectoratul General pentru Situaţii anunţa că a dispus deplasarea în zonă a unor elicoptere care să preia eventualii răniţi care ar avea nevoie de transport într-o clinică de specialitate din zonă, sau chiar din Bucureşti.

Tot la scurt timp după anunţul evenimentului, ministrul energiei Toma Petcu s-a urcat într-un elicopter al MAI, iar în jurul orei 17.30 a ajuns la Lupeni.

Orele au trecut greu, dar speranţa părea că moare ultima. Mai întâi salvatorii au spus că, pe lângă voci, dincolo de rocile şi bucăţile de huilă prăbuşite, se aude, din când în când şi un perforator cu aer comprimat, care era pornit din când în când. „Probabil că-l folosesc ca să aibă aer”, era explicaţia.

Speranţe oscilante

În jurul orei 18.00, liderul de sindicat Darius Câmpean anunţa: „Se comunică bine cu unul dintre colegii blocaţi, sperăm să nu mai dureze foarte mult până se ajunge la ei”.

După încă două ore, speranţele lui Darius Câmpean păreau a fi mult diminuate de o parte din declaraţia făcută de însuşi ministrul energiei, Toma Petcu. Conform acestuia, surparea nu mai era pe o lungime de 24 de metri, ci pe 16, însă viteza de înaintare a salvatorilor era de doar un metru pe oră. „Sperăm să ajungem la ei cât mai repede. Asta este prioritatea noastră. Există, în subteran, un telefon aflat la 30 de metri de locul intervenţiei ca să putem comunica cu echipele de salvare. Şi un inspector ITM se află în subteran pentru a ne comunica dacă există vulnerabilităţi (ale acţiunii de salvare – n.red.), deocamdată nu există”, a mai spus Toma Petcu. Acesta a adăugat că se încerca, cel puţin în jurul orelor 19.00 – 20.00, să se ajungă la minerii blocaţi „din două direcţii”. „Se acţionează dinspre accesul în abataj, dar se doreşte să se încerce şi intrarea prin galeria de aeraj”, ne-a explicat apoi un reprezentant al CEH.

Rudele celor trei mineri blocaţi în subteran s-au adunat încă de ieri de la ora 15.00 la sediul EM Lupeni. Psihologii desemnaţi de CEH pentru a le acorda asistenţă de specialitate au făcut ce-au putut, dar, în asemenea situaţii cine şi cum te-ar putea linişti?

La ora închiderii ediţiei noastre, acţiunea de salvare era încă în plină desfăşurare.

Back to top button
Close
Close