glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

Luni şi marţi, piaţa din Deva a devenit cea mai mare „saună” din ţară

Zilele de caniculă de la începutul acestei săptămâni le-au pus mari probleme comercianţilor şi simplilor cetăţeni care obişnuiesc să-şi cumpere cele necesare din piaţa agro-alimentară din Deva. Instalaţia de aer condiţionat a „capotat” la cele 36 – 38 de grade de luni şi marţi.

Nici ieri, când temperaturile de afară au fost ceva mai scăzute, situaţia din hala agro-alimentară n-a fost una uşor de suportat. Ieri la amiază, la 30 de grade afară, în multe dintre spaţiile de pe lateralele halei termometrele de interior arătau tot 30 de grade. Pe porţiunile centrale ale halei mai simţeai câte o „adiere de vânt mecanizat”. Pe laterale se respira însă destul de greu, atât la parter, dar mai ales la etaj.

Vânzătoarele angajate la spaţiile comerciale de pe lateralele pieţei ne-au mărturisit că li s-au făcut rău şi luni şi marţi, dar şi ieri din cauza lipsei aerului. „Eu am simţit la un moment dat că pic din picioare. Am ieşit un pic la aer, mi-am dat cu apă pe faţă şi mi-am mai revenit. Dar să ştiţi că am văzut persoane în vârstă care au leşinat pe-aici”, ne-a mărturisit una dintre ele (dorind să rămână anonimă pe motiv că nu doreşte să aibă probleme cu şefii).

Florăresele sunt şi ele nemulţumite. Deşi spun că aduc la vânzare flori rezistente la căldură, oricât ar fi de „călite”, acestea nu rezistă cum trebuie la mai mult de 25 de grade Celsius. „Luni am avut aici 28 de grade, marţi au fost 30, iar acum (miercuri – n.red.) sunt 26. Aerul condiţionat special montat la intrările în spaţiul de flori nu mai merge de ani buni. Noi, ca să nu avem probleme cu marfa, ar trebui să avem aici cel mult 20 de grade Celsius”, spune una dintre florărese.

Piaţa s-a dinamizat, dar a rămas în urmă

Mihai Burcă, unul dintre specialiştii firmei angajate de către concesionarul pieţei din Deva să asigure mentenanţa sistemului de ventilaţie, spune că instalaţia este şi învechită, şi subdimensionată. „Sunt mai mulţi factori care produc situaţia actuală. Primul e simplul fapt că instalaţia este subdimensionată şi asigură doar 35 – 40 la sută din volumul necesar de aer. Tubulatura este şi ea incorect gândită: pe zonele centrale, de exemplu, avem tuburi mai largi, iar pe laterale sunt mai înguste. Aerul, la fel ca apa, merge pe unde-i e mai uşor, în cazul nostru, pe tuburile mai largi. Să nu mai vorbim şi că echipamentele în sine sunt învechite, au 10 ani de utilizare, dacă nu chiar mai bine”. Mihai Burcă mai spune că ar trebui refăcute calculele inginereşti referitoare la ventilaţie şi dintr-un alt motiv: de la inaugurare şi până acum, piaţa s-a tot recompartimentat iar numărul instalaţiilor producătoare de căldură (frigidere, vitrine frigorifice etc…) este acum mult mai mare decât cel prevăzut la momentul inaugurării.

Rezolvare de 100.000 de euro, cel puţin

De la finele lunii decembrie a anului trecut, piaţa agro-alimentară din Deva este concesionată spre administrare societăţii Telecerna. Patronul firmei, Ioan Şendroiu, spune la rându-i că instalaţia de ventilaţie este subdimensionată, iar acest lucru nu a fost singurul neajuns despre care nu a fost informat înainte de a decide preluarea administrării halei: „Este clar că avem nevoie de nişte echipamente noi pentru ventilaţie. Un calcul sumar arată că ar fi nevoie de cel puţin 100.000 de euro. Acum rămâne de văzut cine face investiţia şi în ce condiţii. Noi am fi dispuşi să o facem şi chiar vom încerca asta, doar că e nevoie de aprobări de la Primăria Deva (proprietarul pieţei – n.red.). Dacă lucrurile merg cum trebuie, în 30 de zile am putea avea o instalaţie de ventilaţie reabilitată şi dimensionată aşa cum trebuie, nu subdimensionată cu 60 la sută cum este cea actuală. Dacă am fi ştiut… am mai avut probleme şi cu alte echipamente: cu liftul a cărui placă de bază era defectă şi… tot felul de alte probleme”.

Back to top button