glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

La Deva, restituirile de proprietăţi intră în linie dreaptă

Primăria Deva anunţă că s-a finalizat procesul de soluţionare a tuturor revendicărilor de imobile (clădiri şi terenuri) naţionalizate în perioada comunistă, iar aplicarea Legii 18 din 1991în reşedinţa de judeţ mai presupune rezolvarea a aproximativ 200 de solicitări

Conform reprezentanţilor Primăriei Deva, în reşedinţa de judeţ au fost depuse 845 de cereri de retrocedare în baza legii 10 din 2001. Ultimele 230 de solicitări au fost analizate din 2012 şi până în luna mai a acestui an. „A fost un proces destul de anevoios din mai multe cauze. Procedura de comunicare cu cei care au depus notificări a fost greoaie pentru că mare parte dintre ei sunt maghiari sau evrei şi mulţi nu mai domiciliază în România, ci în Ungaria, Israel, Germania sau chiar Statele Unite. Mulţi notificatori au decedat între timp şi au fost dificultăţi cu documentele justificative. Au fost zeci de adrese la Arhivele Naţionale. Au fost cazuri în care notificatorii au decedat fără a avea moştenitori. Sunt şi 12 sau 13 cazuri în care succesorii notificatorilor decedaţi între timp nu au prezentat actele necesare, prevăzute de lege, motiv pentru care solicitările respective au fost respinse”, spune Călin Ghilea, director adjunct al Serviciului Comunitar de Cadastru din cadru Primăriei Deva.

Rămâne pământ de dat înapoi statului

„În ce priveşte solicitările pe Legea 10, acestea au fost soluţionate sută la sută, Deva fiind printre primele oraşe din ţară în această situaţie. Mai departe demersurile îşi urmează cursul legal, la ANRP, evaluarea dosarelor, emiterea titlurilor şi aşa mai departe, în funcţie de ceea ce-şi doreşte fiecare petent în parte.

Pe legea 18 începem să facem puneri în posesie începând din data de 25 mai. S-au inventariat toate terenurile, comisia de inventariere şi-a încheiat activitatea, urmează comisia de fond funciar. Aproximativ 200 de cereri sunt rămase încă nesoluţionare. 169 sunt validate, în curs de soluţionare, în restul cazurilor fiind vorba de sentinţe judecătoreşti”, adaugă secretarul Primăriei Deva, Laura Sârbu.

Conform datelor furnizate de edili, rezerva funciară a Primăriei Deva pentru aplicarea Legii 18 este de 180 de hectare, iar satisfacerea solicitărilor de retrocedare, presupune alocarea către noii proprietari a unei suprafeţe totale de 120 de hectare, restul terenurilor urmând a fi predate statului român.

Back to top button