glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateComunitateTimp liber

Județul Hunedoara se mobilizează să întâmpine caravana ciclistă din Turul României!

Sunteți așteptați miercuri, 14 august, ora 11.00 la magazinul “O Bicicletă” să pornim împreună spre startul competiției.
Dacă și tu vrei să faci parte din galeria Turului României la Ciclism, vino alături de noi! Cei care vor fi prezenta, primesc tricouri tehnice din partea partenerului nostru #Avis3000, care este nelipsit din acțiunile care se petrec în comunitate!
De asemenea, cei prezenți primesc tot felul de materiale promoționale specifice unei competiții de anvergura aceasta.
A 56-a ediție a Turului României, organizat de Federația Română de Ciclism, alături de Auchan România, în calitate de partener principal, și Agenția Națională pentru Sport, însumează peste 800 de km și aduce la start 26 de echipe din 14 țări.
Evenimentul începe la Deva, cu prezentarea echipelor și propune 5 etape care trec prin Alba Iulia, Păltiniș, Sibiu, Cristian (BV) și Târgoviște, înainte de a ajunge la finiș, în 18 august, la București.
Municipiul Deva este vedeta acestei ediții, găzduind Turul României pentru două zile:
Marți, 13 august, Prezentarea echipelor
ora 20.30, Piața Unirii
Miercuri, 14 august, Etapa 1
167,3 km pe traseul Deva – Vințu de Jos – Sebeș – Vințu de Jos – Alba Iulia
Start: Deva, Piața Unirii, ora 12:50
Finiș: Alba Iulia, Piața Unirii, între orele 16:38-17:24, în funcție de viteza plutonului
Turul României va fi transmis integral, în direct, pe Digi Sport, dar comunitățile de pe traseu au șansa de a-i încuraja și aplauda pe sportivi. În acest sens, o caravană publicitară va trece cu câteva ore înaintea plutonului, pentru a împărți materiale promoționale și de încurajare.
Despre Turul României
Inspirată de Turul Franței, publicația „Revista Automobilă” a organizat, în 1910, Circuitul Munteniei, pe ruta București-Sinaia-Târgoviște-București, însă competiția a fost pusă de pauză 3 ani mai târziu, din cauza Primului Război Mondial. În 1934, ziarul „Sportul Zilnic” a reluat ideea, organizând prima competiție ciclistă națională – Turului României, supranumită și „Mica Buclă”. Competiția figurează în calendarul Uniunii Cicliste Internaționale din 2008, iar din 2019 este organizată în parteneriat cu Auchan România. Mai multe informații despre Turul României 2024 pe: www.turulromaniei.ro.

Etapa 1 – Deva – Alba Iulia

Traseu: Deva – Vințu de Jos – Sebeș – Vințu de Jos – Alba Iulia

Descriere etapă:

Sprinturi:

Km 51 Bălata Ortodox Church

Km 83,4 Geoagiu

Km 140,6 Teilor Street

Cățărări

Km 15 Dealu Mare KOM –  B category

Km 128,5 Răchita KOM –  B category

Prima zi de cursă pornește din frumosul oraș Deva, municipiul de reședință al județului Hunedoara. Aici vom avea de vizitat Cetatea Deva, monument istoric și de arhitectură laică, construit la mijlocul secolului al XIII-lea. Pe parcursul etapei ne vom bucura de frumusețile județului Hunedoara, finalul fiind în orașul Alba-Iulia (județul Alba).

Obiective turistice

Cetatea Deva

Monument istoric și de arhitectură laică, Cetatea medievală a Devei a fost construită la mijlocul secolului al XIII-lea pe Dealul Cetății, un con vulcanic cu altitudinea de 378 m.

Prin poziția sa strategică deosebită, cetatea a păzit din înălțimea ce domina orașul Deva, secole de-a rândul, ieșirea și intrarea în Transilvania pe valea Mureșului. S-au descoperit aici urme de locuire din neolitic și din epoca bronzului, iar prezența unor blocuri de piatră cioplită, cu tăieturi în formă de coadă de rândunică, îi face pe arheologi să intuiască rămășițele unei fortificații dacice.

În 1657 a fost ocupată de otomani,  iar  în 1784 cetatea a fost atacată în timpul răscoalei țărănimii iobage din Transilvania, printre care s-au aflat și moții Horia, Cloșca și Crișan. Din acel moment, cetatea Deva nu a mai avut funcționalitate militară.

Cetatea Alba Carolina

Cetatea Alba Carolina este o fortăreață cu bastioane de tip Vauban, construită la începutul secolului al XVIII-lea în orașul medieval Alba Iulia pe Dealul Citadelei, având rol de fortificație strategică de apărare a Imperiului Habsburgic împotriva eforturilor militare ale Imperiului Otoman și de consolidare a puterii habsburgice pe plan local.

Anterior epocii în care a fost construită, în același loc s-au mai aflat alte 2 fortificații precedente: Castrul Roman al Legiunii a XIII-a Gemina (106 e.n.) și Cetatea Medievală Bălgrad (secolele XVI-XVII).

Back to top button