Județul Hunedoara se mobilizează să întâmpine caravana ciclistă din Turul României!
Etapa 1 – Deva – Alba Iulia
Traseu: Deva – Vințu de Jos – Sebeș – Vințu de Jos – Alba Iulia
Descriere etapă:
Sprinturi:
Km 51 Bălata Ortodox Church
Km 83,4 Geoagiu
Km 140,6 Teilor Street
Cățărări
Km 15 Dealu Mare KOM – B category
Km 128,5 Răchita KOM – B category
Prima zi de cursă pornește din frumosul oraș Deva, municipiul de reședință al județului Hunedoara. Aici vom avea de vizitat Cetatea Deva, monument istoric și de arhitectură laică, construit la mijlocul secolului al XIII-lea. Pe parcursul etapei ne vom bucura de frumusețile județului Hunedoara, finalul fiind în orașul Alba-Iulia (județul Alba).
Obiective turistice
Cetatea Deva
Monument istoric și de arhitectură laică, Cetatea medievală a Devei a fost construită la mijlocul secolului al XIII-lea pe Dealul Cetății, un con vulcanic cu altitudinea de 378 m.
Prin poziția sa strategică deosebită, cetatea a păzit din înălțimea ce domina orașul Deva, secole de-a rândul, ieșirea și intrarea în Transilvania pe valea Mureșului. S-au descoperit aici urme de locuire din neolitic și din epoca bronzului, iar prezența unor blocuri de piatră cioplită, cu tăieturi în formă de coadă de rândunică, îi face pe arheologi să intuiască rămășițele unei fortificații dacice.
În 1657 a fost ocupată de otomani, iar în 1784 cetatea a fost atacată în timpul răscoalei țărănimii iobage din Transilvania, printre care s-au aflat și moții Horia, Cloșca și Crișan. Din acel moment, cetatea Deva nu a mai avut funcționalitate militară.
Cetatea Alba Carolina
Cetatea Alba Carolina este o fortăreață cu bastioane de tip Vauban, construită la începutul secolului al XVIII-lea în orașul medieval Alba Iulia pe Dealul Citadelei, având rol de fortificație strategică de apărare a Imperiului Habsburgic împotriva eforturilor militare ale Imperiului Otoman și de consolidare a puterii habsburgice pe plan local.
Anterior epocii în care a fost construită, în același loc s-au mai aflat alte 2 fortificații precedente: Castrul Roman al Legiunii a XIII-a Gemina (106 e.n.) și Cetatea Medievală Bălgrad (secolele XVI-XVII).