glasul-hd.ro Web analytics

Cultură

Istoricul Cosmin Budeancă lansează, la Deva, volumele ”Imaginea etnicilor germani la românii din Transilvania. Interviuri. Județele Alba, Sibiu și Hunedoara”

Istoricul hunedorean Cosmin Budeancă va lansa, la Deva, volumele ”Imaginea etnicilor germani la românii din Transilvania. Interviuri. Județele Alba, Sibiu și Hunedoara”.

Lansarea de carte va avea loc joi, 31 octombrie, la ora 17.30, la Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, Sala Șemineului. Vor fi lansate trei cărți, fiecare serie de interviuri dintr-un județ fiind grupată într-un volum special.

Vor vorbi despre volume și despre autor: dr. Livia Coroi, dr. Dorin Petresc și dr. Daniel I. Iancu.

Istorii locale și relatări personale

Interviurile publicate de Cosmin Budeancă au stat la baza unei cercetări de istorie orală privind imaginarul colectiv, „Imaginea etnicilor germani la românii din Transilvania după 1918. Studiu de caz: județele Hunedoara, Alba, Sibiu”. Lucrarea descrie modul în care românii i-au perceput pe etnicii germani dintr-o zonă geografică mai amplă, constituită din comunități urbane și rurale din trei județe din partea de sud a Transilvaniei: Hunedoara, Alba și Sibiu.

Volumul despre județul Hunedoara cuprinde 37 de interviuri de istorie orală realizate în Orăștie și în localitățile Aurel Vlaicu, Batiz și Romos. “Interviurile au fost transcrise fidel, păstrându-se elementele de oralitate, specifice limbii vorbite. În anumite situații regionalismele folosite de martori au fost explicate. Ulterior interviurile au fost editate, operațiune ce presupune „curățarea” textului de aspectele „încâlcite” ale conversației naturale, ca suprapuneri de voci, pauze prelungite, exprimări eșuate. Forma editată a interviurilor este cea care se regăsește între paginile lucrării. Aceste interviuri îmbină în mod fericit fragmente de istorii locale, cu relatări și istorii personale, cu elemente de etnografie, de antropologie și de lingvistică. Ele reprezintă percepții subiective asupra unei părți din cea ce a fost istoria germanilor din România, dar și asupra „Istoriei mari” a României de după 1918, putând fi extrem de utile în scrierea acestora”, spune istoricul Cosmin Budeancă.

Volumul despre județul Alba conține 23 de interviuri realizate în orașul Sebeș și în localitățile Berghin, Câlnic, Gârbova, Mănărade, Petrești și Șona, iar cel despre județul Sibiu cuprinde 29 de interviuri făcute în orașul Sibiu și în localitățile Ațel, Cristian, Slimnic, Șelimbăr, Șura Mare și Șura Mică.

Tags
Back to top button
Close
Close