glasul-hd.ro Web analytics


Actualitate

Investiții în educație. O nouă creșă și o nouă grădiniță, dar și finalizarea clădirii Liceului de Arte, finanțate prin PNDL

Viceprimarul Ovidiu Moş şi directorul tehnic al Primăriei Municipiului Deva, Ciprian Răchită, au avut o întâlnire cu subprefectul Fabius Kiszely şi cu reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean pentru a discuta pe tema unor proiecte importante ale municipalităţii – finalizarea clădirii de lângă Liceul de Arte, construirea unei creşe, transformarea şcolii din cartierul Viile Noi în grădiniţă.

Municipalitatea ar putea finaliza clădirea din curtea Liceului de Arte până la sfârşitul anului viitor, după ce devizul general de lucrări a fost aprobat de consilierii locali în şedinţa de îndată de vineri, şi va fi transmis Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene în vederea obţinerii unei finanţări prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL). Prin acelaşi program, administraţia locală doreşte să obţină fonduri şi pentru construirea unei creşe cu 120 de locuri, în curtea Colegiului Naţional Pedagogic „Regina Maria”. Creșa ar urma să aibă două nivele, și va fi construită în fața internatului fostului liceu „Pedagogic”. Conform devizului general, pentru realizarea acestui obiectiv, valoarea estimată a lucrărilor este de 3,5 milioane de lei. Finanțarea lucrărilor se va face prin Compania Națională de Investiții. Indicatorii tehnico-economici ai proiectului au fost aprobați vineri de Consiliul Local.

Pe de altă parte, de anul viitor, în clădirea actualei şcoli din „Viile Noi” va funcţiona o grădiniţă care va fi amenajată cu toate dotările necesare (curte, loc de joacă, grup sanitar etc.) şi va primi inclusiv preşcolarii de la Şcoala Generală „Lucian Blaga”. În acelaşi timp, cele două clase de elevi care învaţă în „Viile Noi” vor fi mutate la Şcoala „Lucian Blaga”.

Deva nu a primit sprijin de la Consiliul Județean

Primăria Municipiului Deva a solicitat Consiliului Judeţean un sprijin financiar de un milion de lei pentru şcoli şi elevi. În cadrul întâlnirii avute de municipalitate cu reprezentanții IȘJ Hunedoara, dar și cu cei ai Prefecturii, au fost aduse în discuţie şi cheltuielile suportate de la bugetul local în cazul a 25% dintre elevii care învaţă la şcolile din Deva. „Este vorba de peste 2.600 de elevi care locuiesc în afara Devei, dar învaţă în municipiu. În fiecare an, cheltuim 9 milioane de lei cu întreţinerea şcolilor şi plata burselor pentru aceşti elevi. Trebuie să le asigurăm tuturor condiţii foarte bune pentru educaţie. Ca atare, am considerat normal să solicităm un sprijin financiar de 1 milion de lei din partea Consiliului Judeţean Hunedoara, după aprobarea Legii bugetului de stat pe anul 2017, dar banii nu au fost aprobaţi”, a explicat directorul tehnic al Primăriei Municipiului Deva.

Tags
Back to top button
Close
Close