glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Întâlnire cu legendele în comuna Sarmizegetusa. Biblioteca legendară a fost deschisă oficial în cadrul „Casei legendelor Britoniei” (GALERIE FOTO)

Prima Biblioteca legendară din România a fost deschisă oficial, ieri, de către Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva în parteneriat cu Societatea de Educație Nonformală și Socială (SENS). Biblioteca a fost amenajată în cadrul Legendarium-ului „Casa legendelor Britoniei”, din localitatea Sarmizegetusa.

În urmă cu un an, Societatea de Educație Nonformală și Socială (SENS), în parteneriat cultural și educațional cu Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva și cu Radio România Cultural a deschis primul Legendarium în Țara Hațegului. Acesta a fost conceput ca un „spațiu expozițional unic, în care sunt prezentate unele dintre cele mai frumoase legende ale zonei”, ca un „loc unde trecutul acestui ținut mirific se împletește cu fantasticul și unde vizitatorul află secrete ale originii unor familii care au condus cândva lumea, descoperă comori antice, învață despre evenimente care au schimbat cursul istoriei și intră în atmosfera credințelor populare hațegane”. Proiectul Legendarium are drept scop promovarea comorilor de spiritualitate, de istorie, și a frumuseților naturale ale Țării Hațegului. În completarea acestui ansamblu cultural, în parteneriat cu SENS, Biblioteca Județeană a conceput o bibliotecă originală, cu un profil oarecum inedit, ludic, dar și educațional în același timp. A fost vorba despre Biblioteca legendară, care are drept public-țintă tinerii, dar ea poate fi frecventată și „exploatată” de oricine dorește să cunoască mai bine acest ținut de legendă care este Țara Hațegului, cu tezaurul ei de spiritualitate. La evenimentul de deschidere a Bibliotecii legendare – LegendaRoom a participat și Asociația „Terra Dacica Aeterna” filiala Deva, cu o echipă de reenactment istoric formată din daci și romani, care a asigurat garda de onoare a evenimentului, prezentând aspecte ale vieții civile și militare din cadrul orașului antic Ulpia Traiana Sarmizegetusa. „În decorul pitoresc al Țării Hațegului, Biblioteca Județeană în parteneriat cu SENS au organizat deschiderea oficială a primei Biblioteci legendare din România, amenajată în cadrul Legendarium-ului ‹Casa legendelor Britoniei›, din localitatea Sarmizegetusa. Această Bibliotecă legendară are scopul declarat de a face mai bine cunoscute evenimente, figuri legendare, castele, locuri aparte din Țara Hațegului. Biblioteca va oferi celor interesați un bogat material documentar”, a precizat managerul Bibliotecii Judeţene, Sebastian Bara.

Legendele şi istoria Ţării Haţegului, prezentate în cadrul Bibliotecii

Camera ludică a Bibliotecii legendare cuprinde rafturi cu cărți în care, pe lângă informații despre legendele Țării Hațegului, despre istoria acestor locuri, despre castele și mituri, vizitatorii vor găsi diferite bilețele cu indicii care îi vor conduce pe trasee la capătul cărora vor avea parte de surprize. În acest fel, misterul și ludicul întregesc informațiile dobândite din lecturi. Acest aspect ludic, de joc, face mai atractivă învățarea, este de fapt un mijloc de educație nonformală și de atragere spre lectură și studiu a unui număr tot mai mare de iubitori ai Țării Hațegului de toate vârstele. Punctul central al acestor indicii îl constituie minunatele legende născute cu secole în urmă în Țara Hațegului: Legenda Muntelui Retezat, Legenda bătăliilor de la Tapae, Legenda cnezilor Roșii ai Britoniei, Legenda bătăliei de la Poarta de Fier, Legenda descoperirilor arheologice ale Zsofiei Torma și Legenda lui Față Neagră. „Cei care vor intra în Biblioteca legendară, în camera ludică, vor lăsa deoparte pentru o vreme calculatorul, tableta, smartphone-ul și vor răsfoi cărți, vor fi propriul lor motor de căutare și, în final, vor avea satisfacția și bucuria de a fi aflat noi informații despre Țara Hațegului, pe care nu le-ar fi găsit în altă parte. Biblioteca legendară reprezintă, astfel, un spațiu de educație nonformală prin care dorim să atragem spre lectură un public cât mai larg, dar să oferim în același timp informații și materiale documentare menite să popularizeze Țara Hațegului, acest depozitar de istorie și legendă a județului Hunedoara”, a adăugat Sebastian Bara.

Tags