glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Înlocuirea copacilor de pe „pietonală” mai aşteaptă. E nevoie de o firmă autorizată în domeniu

 

UPDATE: Copacii au fost extraşi astăzi (joi, 20 septembrie) după ce constructorii s-au plâns că nu pot avansa cu lucrările din cauza lor. Vom reveni cu amănunte

 

Deşi a obţinut un acord de principiu pentru înlocuirea copacilor vechi de pe porţiunea b-dului Corvin care va fi transformată în pietonală, Primăria Hunedoarei nu se grăbeşte să treacă la fapte. Asta cu toate că majoritatea arborilor sunt bolnavi, după cum se arată într-un raport întocmit de specialişti în silvicultură.

La începutul lunii trecute, Primăria Hunedoarei solicita Agenţiei pentru Protecţia Mediului Hunedoara un punct de vedere referitor la posibilitatea înlocuirii arborilor bătrâni de pe b-dul Corvin (porţiunea dintre b-dul Dacia şi strada George Enescu). APM a fost de acord cu transplantarea arborilor şi înlocuirea lor cu alţii, mai tineri. Primăria s-a angajat ca, în locul arborilor bătrâini, să planteze de două ori mai mulţi arbori tineri. La finele lunii august au apărut şi rezultatele unui studiu privind starea arborilor bătrâni, comandat de Primărie şi efectuat de specialiştii de la Simeria ai Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare în Silvicultură. Acestea arătau că trei sferturi dintre cei 53 de copaci pot să cadă oricând, în cazul unei vijelii, din cauză că sunt prea bătrâni şi prea bolnavi.

Încă o procedură

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouţanu, spune că e nevoie de încă o procedură legală pentru a se putea trece apoi la lucrările care vizează copacii: „După ce am primit raportul specialiştilor în silvicultură, ne-am adresat din nou Agenţiei pentru Protecţia Mediului, pentru a-i aduce la cunoştinţă concluziile. Nu s-a trecut încă la lucrările care vizează copacii pentru că e nevoie de o firmă specializată şi autorizată pentru astfel de operaţiuni, copacii urmand să fie scoşi cu tot cu rădăcini, şi trebuie derulate fomalităţile legale pentru desemnarea acesteia”.
Constructorii care se ocupă de reamenajarea ariei şi de transformarea ei în zonă pietonală spun că rădăcinile vechilor copaci pun în pericol noua lucrare, dacă arborii nu sunt înlocuiţi. Asta pentru că ele s-au dezvoltat anormal, din cauza unui strat de zgură cu bucăţi de scoarţă de fier, folosit în anii 60 pentru construirea străzii, aflat la un metru sub nivelul actual al solului. Aşa se face că rădăcinile vechilor copaci ar putea face cea au făcut şi până acum: în unele locuri să „împingă” în sus asfaltul (existent până în acest an) sau pavajul (realizat prin noul proiect) şi să producă noi denivelări în zonă.

Citeşte şi:
https://glasul-hd.ro/copacii-de-pe-pietonala-vor-fi-inlocuiti/