glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

Îngheţ (administrativ) – ţeava de gaz rezistă

De mai bine de o lună o familie din Sântuhalm îşi caută dreptatea pe la instituţiile statului, după ce drumul de acces spre locuinţa ei a fost blocat, peste noapte, de o conductă de gaz metan. Cazul a fost prezentat de „Glasul Hunedoarei”. Concluziile autorităţilor se traduc, deocamdată, doar în ridicări neputincioase din umeri. Pentru că aşa e în România: de cele mai multe ori, cetăţeanul plătitor de taxe, atunci când are o problemă, este, de fapt, pe cont propriu.

La începutul lunii noiembrie, soţii Mihaela şi Constantin Ungurianu, proprietarii unei case aflate pe strada Sântuhalm la numărul 8 A s-au trezit că drumul lor de acces, din DN 7 spre locuinţă, este barat cu o ţeavă de gaz ridicată la 40 de cm deasupra solului, proaspăt vopsită în galben.

Au aprobat, după care n-au mai ţinut seama

Muncitorii care făcuseră lucrarea le-au spus ceva de genul „Aşa e proiectul, nu ştim mai multe, întrebaţi-i pe şefi”. „Norocul” soţilor Ungurianu constă în faptul că, deocamdată, pot intra şi ieşi în DN 7 trecând pe un teren privat din apropiere. O singură sârmă care să împrejmuiască terenul privat i-ar transforma în pietoni care au de mers aproape un kilometru, pe un drum fără trotuare, dar intens circulat de maşini, până la cea mai apropiată staţie de autobuz. Iar asta în condiţiile în care familia Ungurianu şi alţi proprietari de terenuri şi imobile din aceeaşi zonă deţin autorizaţii de construire perfect legale emise de Primăria Deva, planuri urbanistice de detaliu şi un plan urbanistic zonal aprobat de Consiliul Local, acte în care drumul în cauză este indicat drept cale de acces, motiv pentru care, teoretic, nu poate fi blocat nicicum.  În plus, societatea de distribuţie a gazelor şi-a dat, la rându-i, acordul pentru ridicarea locuinţelor în cauză, cu vreo 12 ani în urmă.

Reprezentanţii Primăriei Deva afirmă că blocarea drumului este în totală neregulă, dar cei ai societăţii de distribuţie a gazului metan invocă riscul unei avarii din cauza maşinilor care treceau peste ţeava de gaz (până acum o lună „pozată” la nivelul solului, dar acoperită cu pietriş).

Pângere penală

Pentru că autorităţile nu reuşesc să rezolve problema pe care tot ele au creat-o, pe lângă adrese şi reclamaţii, soţii Ungurianu au depus şi o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Deva. „Suntem aproape disperaţi. Nu ştim cum rezolvăm problema. Avem acte legale emise de Primărie, furnizori de utilităţi, aprobare inclusiv de la firma de gaz, dar tot suntem cu ţeava trasă peste drum. Acum cei de la gaz invocă o avarie ca motiv al ridicării de la nivelul solului la 40 de cm deasupra drumului. N-a fost nicio avarie. Neoficial mi s-a spus că ei nu vor reface lucrarea pentru că asta ar însemna să-şi recunoască vina. De la bun început, am depus o sesizare şi la ISU arătând că, în caz de incendiu, sau în caz că avem nevoie de o ambulanţă, maşinile nu au pe unde să vină la locuinţa noastră. Acolo mi s-a părut că există celeritate, la început, dar, până acum, nu am primit niciun răspuns”, declară Mihaela Ungurianu. „Am mai cerut şi Primăriei să-mi spună, scurt, pe unde mi se asigură accesul la locuinţă. Nu mi s-a răspuns la întrebare, ci am primit o adresă cu tot felul de alte detalii”.

ISU: „abatere gravă”

Dacă familiei Ungurianu nu i-a răspuns (încă), ISU Hunedoara a fost mai operativ când i-am adresat noi câteva întrebări. „În data de 08.11.2016, o echipă din cadrul I.S.U. Hunedoara s-a deplasat în municipiul Deva, loc Sântuhalm, nr.8, unde a constatat că prin lucrările efectuate la conducta de transport gaze naturale de pe raza localității Sântuhalm s-a blocat accesul echipajelor de intervenție la locuințele proprietate privată din zonă.

În vederea clarificării modului de acces către locuințele din zonă I.S.U. Hunedoara a cerut lămuriri Consiliului Local al Municipiului Deva – Serviciului Comunitar pentru Cadastru și Agricultură care a certificat faptul că accesul se face pe drumul blocat în prezent de conducta de transport gaze naturale. În extremis, în cazul producerii unei situații de urgență efectivele I.S.U. Hunedoara pot ajunge la cele 5 locuințe din zonă, doar pătrunzând pe un teren proprietate privată. Șeful I.S.U. Hunedoara, locotenent colonel Viorel Demean, spune că în aceste condiții, I.S.U. Hunedoara a cerut E-ON Gaz România – Sucursala Deva să ia măsuri imediate de remediere a situației create, aceasta reprezentând o abatere gravă față de prevederile actelor normative în vigoare, care poate atrage răspunderea contravențională sau penală”, se arată în răspunsul primit de noi. Suntem curioşi cine e mai puternic: instituţia statului sau ţeava de gaz? Din acest motiv vom reveni la subiect.

Citeşte şi:

Sechestraţi de ţeava de gaz

Tags