glasul-hd.ro Web analytics

EvenimentJustiție

Închisoare cu executare pentru constituirea unui grup infracțional organizat

Alin Simota, condamnat la 6 ani și 8 luni

Fostul consilier judeţean și vicepreședinte al PNL Hunedoara, Alin Simota a fost condamnat, ieri, de Tribunalul Hunedoara la 6 ani şi 8 luni de închisoare într-un dosar în care este acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, lipsire de libertate şi şantaj. În același dosar, bodyguardul lui Simota, Cristian Litera, a fost condamnat la 9 ani şi 10 luni de închisoare.

Tribunalul Hunedoara a pronunțat, ieri, pedepsele în cazul inculpaților din dosarul grupării infracționale condusă de Alin Simota și Cristian Litera. După mai bine de cinci ani de proces, capii grupării au primit închisoare cu executare, instanța aplicându-le inculpaților legea penală cea mai favorabilă. Astfel, fostul consilier judeţean și vicepreședinte al PNL Hunedoara, omul de afaceri Alin Simota, a fost condamnat la 6 ani şi 8 luni de închisoare, iar bodyguardul său, Cristian Litera a primit o pedeapsă de 9 ani şi 10 luni de închisoare. De asemenea, Cătălin Penciuc, membru al aceleaşi grupări, a fost condamnat la 7 ani de închisoare, iar Mirela Pintican, fosta soție a lui Cristian Litera, a scăpat de acuzațiile de aderare la un grup infracțional, complicitate la șantaj și complicitate la trafic de persoane. Totuși, instanța a condamnat-o la 6 luni de închisoare pentru complicitate. Pedeapsa e suspendată pe un termen de încercare de 2 ani și 6 luni. Alte cinci persoane, între care se numără și un fost poliţist, au primit diverse condamnări de închisoare cu suspendare.

Sentințele nu sunt definitive

Sentinţele primite de inculpați pot fi atacate cu apel în termen de 10 zile de la comunicare. Dosarul a fost instrumentat de procurorii DIICOT Alba Iulia, care au arătat că gruparea infracţională era organizată „pe paliere de comandă şi execuţie” şi era specializată în acte de violenţă, şantaj, cămătărie şi înşelăciune. Potrivit unui comunicat al DIICOT din anul 2013, la solicitarea fostului om de afaceri, membrii grupului infracţional au executat mai multe acte de violenţă, răpiri şi şantaje asupra unor persoane, cu scopul de a fi divulgate adresele unde se aflau datornici de la care Simota avea de recuperat bani sau pentru ca aceştia să-şi retragă memoriile şi plângerile formulate către diverse instituţii.