glasul-hd.ro Web analytics

Administrație

Încep lucrările de restaurare și conservare a Castelului Corvinilor

Constructorii care execută lucrările de restaurare și conservare a Castelului Corvinilor au început amenajarea șantierului.

Mai multe TIR-uri cu containere ce vor adăposti birourile șantierului și muncitorii care vor lucra aici au sosit zilele acestea în grădina din spatele Castelului Corvinilor. Se pregătește șantierul pentru lucrările de restaurare și conservare a monumentului istoric.

Contractul de proiectare și execuție a lucrărilor a fost semnat de Primăria Hunedoara l-a începutul acestui an și a fost câștigat de asocierea de firme CORAL Tulcea, Construcții Unu și Remon Proiect. Perioada de derulare a lucrărilor prevăzută în contract este 27 de luni.

“Castelul va avea parte de lucrări complexe de consolidare și reabilitare a zonelor afectate, precum și de lucrări de restaurare finisaje interioare și exterioare. În momentul de față, constructorii mai au la dispoziție aproximativ 19 luni pentru a realiza lucrările”, au anunțat reprezentanții Primăriei Hunedoara.

Potrivit municipalității, principala preocupare legată de acest proiect este păstrarea aspectului original al castelului, din acest motiv lucrările fiind atent monitorizate de specialiștii Muzeului Castelul Corvinilor.

Obiectivele Castelului Corvinilor care vor fi restaurate sunt: Turnul pictat (Turnul Buzdugan), Bucătăria garnizoanei, Loggia Matia, Turn Tezaur, Bastionul de tortură, Turn flancare pod, Turnul nou de poartă, Scara spirală, Sala Cavalerilor și Sala Dietei, Turnul Capistrano, Ateliere (Locuința sudică), Aripa Zolyomi, Turnul Pustiu, Zona intrării în prima cetate, Turnul vechi de poartă, Bastionul alb, Aripa Bethlen, Bastionul Toboșarilor, Fântâna, Capela, Groapa urșilor, Bastionul munițiilor, Galeria suspendată și Turnul Njeboisia.

Ce lucrări se vor face

Proiectul de restaurare și conservare a Castelului Corvinilor este finanțat din fonduri europene și are o valoare totală de aproape 5 milioane de euro.

Activitățile ce urmează să fie realizate în cadrul acestui proiect vor avea drept impact revitalizarea, conservarea, salvarea de la degradare a Castelul Corvinilor și, în același timp, valorificarea și promovarea durabilă a zonei și a monumentului în sine. Vor fi executate lucrări complexe de consolidare și reabilitare a zonelor afectate, lucrări de restaurare finisaje interioare și exterioare și lucrări de reconstituire și de amenajare a unor spații și introducerea acestora în circuitul turistic, dar și alte tipuri de lucrări care au în vedere consolidarea și valorificarea durabilă a potențialului istoric și turistic al Castelului Corvinilor. Proiectul mai include activități de marketing și promovare turistică a monumentului istoric.

Administraţia Castelului şi constructorii vor trebui să găsească soluţii pentru ca, de la momentul începerii lucrărilor şi până la finalizarea lor, fluxul de vizitatori să nu fie foarte mult afectat de lucrări.

Tags
Back to top button
Close
Close